Změna léčby na opavské psychiatrii bude složitější. Útočnice nebyla první

Opava - Po tragédii ve Žďáru nad Sázavou, kde na střední škole zaútočila na studenty duševně nemocná žena, změnili v Psychiatrické léčebně v Opavě podmínky pro přechod z ústavní léčby na ambulantní. Již nebude stačit posudek posledního ošetřujícího lékaře, o změně léčby budou rozhodovat primáři všech oddělení léčebny. Žena trpící paranoidní schizofrenií, kterou léčili na opavské psychiatrii, zabila studenta a další lidi zranila. V posledních dvou letech zabíjela i další pacientka z této léčebny - v roce 2012 zabila batole a zranila jeho babičku.

Primář Psychiatrické léčebny v Opavě Libor Chvíla pro ČT uvedl, že po tragédii ve Žďáru nad Sázavou zpřísnila léčebna podmínky pro změnu léčby z ústavní na ambulantní. Dosud stačil posudek posledního ošetřujícího primáře, pod který přidal podpis ředitel ústavu. Nově je systém nastaven tak, že o změně léčby rozhoduje pět primářů ze všech oddělení léčebny. I tuhle změnu musí následně podepsat ředitel ústavu.

Do osudu nyní obviněné mladé ženy z Havířova zasáhlo hned několik soudů i zdravotnických zařízení. Pod kontrolu se dostala poté, co v roce 2012 v záchvatu nemoci pobodala vychovatelku havířovské základní školy a vzala si na dvě hodiny sedmileté dítě jako rukojmí. Soud jí tehdy nařídil ochrannou ústavní léčbu, kterou absolvovala na opavské psychiatrii, v únoru ji však opavský okresní soud na doporučení lékařů tohoto zařízení změnil léčbu na ambulantní. Jak soudy, tak zdravotnická zařízení jakoukoli chybu odmítají.

Smrtelný útok pacientky opavské psychiatrie se odehrál i před dvěma lety

V roce 2012 zabíjela ve Frýdku-Místku jiná pacientka opavské psychiatrie, zabila batole a zranila jeho babičku. Na holčičku a její osmapadesátiletou babičku psychicky nemocná žena zaútočila koncem ledna v ulici I. P. Pavlova, když zazvonila na dveře sousedů a s nožem v ruce se vrhla do bytu. Trestní stíhání ženy bylo kvůli nepříčetnosti už dříve zastaveno a byla umístěna do detenčního zařízení v Brně.

Ředitel opavské léčebny Ivan Drábek ve středu rezignoval. Odmítá ale pochybení v případě propuštění ženy, která útočila ve Žďáru nad Sázavou. Rezignaci vysvětlil mediálním tlakem, věkem a zdravotním stavem.

Místopředseda Okresního soudu v Opavě, který o případu rozhodoval, Jaroslav Khul nedávno přiblížil podrobnosti propuštění šestadvacetileté ženy do ambulantní péče - v posudku z léčebny bylo podle něj uvedeno, že žena cítí lítost nad tím, co spáchala, a pochopila svou nemoc. Už rok navíc pobývala na otevřeném oddělení, kde měla volný režim i vycházky. Ústav proto navrhl její propuštění do ambulantního léčení. Zabránit podobným případům se podle soudce navíc dá jen těžko.

Vydáno pod