Politika podle Pirátů: Občan má právo vědět, co jeho zastupitelé dělají

Praha - Budoucnost Pirátů, kteří se dostali v Praze na magistrát a v Mariánských lázních dokonce zvítězili, vidí jejich předseda Lukáš Černohorský v opozici, tedy přesně tak, jak slíbili voličům. Politici se musejí připravit na to, že Piráti chtějí prosadit, aby kontakty zastupitelů s lobbisty byly veřejné, stejně tak jako dění na zasedáních zastupitelstva či rad; lidé musejí mít představu, jak funguje reálná politika, řekl Černohorský v Hyde Parku ČT24.

Dodržování volebních slibů, transparentnost nebo otevřený přístup k informacím stále patří mezi hlavní priority Pirátské strany. I to je jeden z důvodů, proč se Černohorský staví za zveřejňování evidence „lobbistických kontaktů“ a vynášení informací ze zasedání či rad. O nečestném chování prý nemůže být řeč – toto upozornění strana avizuje již dlouho a každý s tím musí počítat. „Byli bychom rádi, aby lidé v České republice měli představu, jak reálná politika funguje,“ vysvětlil Černohorský, který stojí ve vedení strany zhruba dva měsíce.

Současný IT analytik v průhlednosti politického života zachází ještě dál. Za největší pražský „tunel“ považuje kauzu Opencard a návod, jak se podobným situacím bránit, prý tkví jedině v předběžném odhalování smluv. Každý občan by podle jeho názoru měl mít (časově limitovanou) možnost, kdy by mohl do připravené, avšak ještě neuzavřené smlouvy nahlédnout a se svými připomínkami poté vystoupit na zastupitelstvu. „Občany je třeba informovat o tom, co děláte,“ tvrdí.

Kam až Piráti půjdou v koaličních jednáních?

Možnou koalici hlavního města, v níž by mohla figurovat ČSSD, ANO a Trojkoalice, Pirátská strana nepodpoří právě kvůli prvnímu zmíněnému politickému subjektu. S hnutím ANO Piráti problém nemají, ačkoliv se o něm začalo hovořit se stejným přívlastkem jako o sociálních demokratech. Rozdíl? Černohorský je s ANO ochoten diskutovat kvůli údajné nečitelnosti, což by chtěl změnit. Dalším důvodem je mladý věk některých členů. 

Předseda strany však upozornil, že se výše zmíněná opozice týká především Prahy. V ostatních městech nechává rozhodnutí o spolupráci s dalšími stranami přímo na zvolených zastupitelích. Záleží totiž na tom, zdali mají dostatečnou sílu na poskládání vedení daného města.

Benevolenci nechává „pirátským“ zástupcům také v otázkách finančního hospodaření kraje nebo ohledně legalizace marihuany, na niž Piráti upozorňovali na volebních plakátech v Praze. Lídr zároveň přiznává, že jedině hlavní město (jakožto samostastný kraj) má reálnou možnost změnit legislativu. Politici na komunální úrovni ale alespoň mohou otevřít diskusi ohledně možnosti využití léčebného konopí a jeho legalizace.

Poté, co v evropských volbách skončili Piráti před branami europarlamentu, v pražském zastupitelstvu obsadí čtyři křesla a v Mariánských lázních dokonce zvítězili.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)