Příprava na ebolu: Záchranáři objevili biovak, který netěsnil

Praha/Zlín – Při simulovaném převážení osoby s podezřením na ebolu pracovali královéhradečtí záchranáři s netěsnícím biovakem typu EBV-40. Podle ředitele krajských hygieniků Ivana Kučery se dovnitř dostala voda, která při cvičení představovala dekontaminační roztok. Výrobce biovaku EGO Zlín se hájí, že už přijal opatření k nápravě – vylepší konstrukci biovaků a proškolí záchranáře, kteří s tímto typem ochrany budou pracovat.

„Při simulaci odvozu pacienta jsme provedli dekontaminaci povrchu biovaku mokrou cestou. Použili jsme čistou vodu a při této simulaci jsme zjistili, že voda protekla dovnitř,“ sdělil šéf krajských hygieniků Kučera. „Informovali jsme hlavního hygienika,“ dodal Kučera s tím, že nyní by se věcí měl zabývat Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Podle ředitele firmy EGO Zlín Pavla Kostky se problém týká pouze čtyř kusů biovaku typu EBV-40, které byly dodány tuzemským záchranným složkám. „Ten biovak byl koncipován a vyvíjen tak, aby chránil proti úniku biologických látek – nebyl koncipován proto, aby dělal ochranu proti chemikáliím,“ vysvětlil Kostka s tím, že firma neprodleně přijala opatření.

Ebola (též krvácivá horečka) je jednou z nejobávanějších chorob; Světová zdravotnická organizace zahrnuje její virus do nejvíce rizikové skupiny patogenů. Takové infekce představují pro člověka extrémní nebezpečí a jsou lehce přenosné. Pro většinu z nich navíc není k dispozici efektivní léčba ani prevence.

„Klasické hepafiltry byly nahrazeny kombinovanými chemickými a zip, místo toho aby byl přišitý, je přivařen. Bude tak zabráněno vniku chemikálii jak v kapalné, tak v plynné fázi,“ upřesnil ředitel výrobce postup nápravy. Doplnil, že firma dodatečně proškolí v manipulaci s biovakem EBV-40 všechny, kteří ho budou používat.

Desítky speciálních bioboxů a biovaků určených k manipulaci s lidmi, u nichž se objevilo podezření na ebolu, dodávala zlínská firma také do Bruselu mezinárodní humanitární organizaci Lékaři bez hranic. Ředitel Kostka ujistil, že u těchto ochranných pomůcek se zmíněné konstrukční nedostatky neobjevily.

V tuzemsku se zatím žádné podezření na ebolu nepotvrdilo

Čeští hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly během uplynulých týdnů celkem čtyřikrát; pokaždé nákazu vyloučili. Poslední zásah, při němž odvezli na vyšetření ghanského studenta přikrytého černou igelitovou fólií přímo z pražského hlavního nádraží, možná skončí diplomatickou roztržkou (více zde).

Kvůli šíření epidemie eboly ve světě Česko od úterý 21. října zavede kontroly na letištích a v horizontu dnů aktivuje speciální vojenskou nemocnici v Těchoníně (čtěte víc). Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) dosud zemřelo na nákazu nebezpečným virem téměř 4 500 lidí. Nejhorší situace panuje v Guineji, Sieře Leone a Libérii.