V Hradci Králové vznikla koalice v čele s HDK, ANO končí v opozici

Hradec Králové – Týden od komunálních voleb je jasno o koalici v Hradci Králové: povládne tam vítězný Hradecký demokratický klub (HDK) spolu s ČSSD, TOP 09 a Koalicí pro Hradec tvořenou lidovci a nestraníky. Druhé ANO tak končí v opozici. Primátorem by měl být i další čtyři roky Zdeněk Fink. Koalice bude mít v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu celkem 22 mandátů.

Hradecký demokratický klub dnes v prohlášení po jednání s členy budoucí koalice uvedl, že zbývá domluvit některé personální záležitosti. „Z toho důvodu se zúčastnění shodli na tom, že v příštím týdnu podepíší rámcovou koaliční dohodu a dále nebudou jednat s žádným dalším subjektem o případné povolební spolupráci,“ stojí v prohlášení.   

Fink už během koaličního vyjednávání uvedl, že za priority města v dalších čtyřech letech považuje rekonstrukci historického Velkého náměstí, postupnou rekonstrukci malšovického fotbalového stadionu, opravy komunikací a chodníků podle předem stanoveného plánu a dokončení rekonstrukce škol.  

Do vedení Hradce Králové se po letech v opozici vrátí zástupci sociálních demokratů. „Budeme se velice rádi podílet na práci pro Hradec Králové,“ uvedl lídr kandidátky ČSSD Milan Jaroš. Podle něj se strany dohodly, že HDK, ČSSD, TOP 09 a Koalice pro Hradec obsadí každá jeden z postů náměstků primátora, o obsazení míst radních se stále jedná. „Všechny personální věci by měly být potvrzené v příštím týdnu,“ dodal Jaroš.

Volby v Hradci Králové vyhrál HDK se ziskem 12 mandátů, druhé ANO 2011 má šest zastupitelů, třetí ČSSD pět mandátů. KSČM má čtyři křesla, po třech mandátech dostaly TOP 09 a ODS. Po dvou křeslech v zastupitelstvu získaly KDU-ČSL jako Koalice pro Hradec a Změna pro Hradec.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – HRADEC KRÁLOVÉ
Zdroj: ČT24