Strana se mě dva dny po volbách zbavila, konstatoval Hudeček

Praha – Něco mezi běžným odchodem z politické strany a křivdou by mohlo charakterizovat konec Tomáše Hudečka v TOP 09. Sám končící pražský primátor, který v týdnu vyslyšel výzvu předsedy strany Karla Schwarzenberga na rezignaci, v Otázkách Václava Moravce (OVM) popsal svůj stranický konec, jako že se ho TOP 09 jednoduše dva dny po komunálních volbách zbavila. Teď hodlá pokračovat v práci pražského zastupitele, a to v klubu TOP 09 a nezávislých, který se takto přejmenoval.

Podle Hudečka inkriminované narozeniny, na nichž se objevil právě Vávra i Tomáš Hrdlička označovaný za kmotra, nebyly pouze narozeniny místostarosty Prahy 10 Ivana Vinše, ale šlo i o Hrdličkovu oslavu, protože oba mají narozeniny tři dny od sebe. „Já si myslím, že s kmotry se nemá vycházet, s kmotry se má vyběhnout,“ prohlásil s tím, že Vávra v TOP 09 musel nevyhnutelně skončit.

Hudeček začátkem týdne poukazoval na fotografie zveřejněné deníkem Blesk, kde je Vávra na údajné narozeninové oslavě kontroverzního podnikatele Tomáše Hrdličky. Vávra zas připomínal údajné Hudečkovo předvolební jednání s hnutím ANO o tom, že by mohl kandidovat právě za toto hnutí.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Vávra se tvrzením o jeho účasti na narozeninách Hrdličky bránil. „Doprovázel jsem svou partnerku na narozeniny jejího kamaráda, který nebyl panem Hrdličkou,“ vysvětloval po zveřejnění fotografií. „Bylo tam sto lidí a za panem Hrdličkou jsem nikdy nešel a nepůjdu,“ dodal Vávra. Že Vávru nezná, tvrdil také sám Hrdlička. „Zatím jsem ani žádnou narozeninovou party neslavil,“ řekl.

Končící pražský primátor Tomáš Hudeček v OVM: „Já jsem v politice, přesněji řečeno v politické straně, byl 5 let a politika je velmi zvláštní činnost. Tady v Praze, musím říct, že po týdnu přestanete věřit i vlastnímu bratrovi na základě nějakých pomluv, fám a podobně…“

Dlouhodobé spory Hudečka s Vávrou vyvrcholily tím, že předsednictvu TOP 09 nabídli svou rezignaci na členství ve straně. Vedení TOP 09 ji přijalo a pro Prahu ustanovilo nový tým koaličních vyjednavačů. Spolu s Hudečkem odešli z pražské TOP 09 i pražská radní Eva Vorlíčková a exguvernér ČNB Zdeněk Tůma, který vedl pražskou kandidátku TOP 09 při minulých volbách.

Zastupitelský klub se přejmenoval z TOP 09 na TOP 09 a nezávislí. Hudeček bude jeho součástí

Tomáš Hudeček ještě jako lídr pražské kandidátky TOP 09 ji také před komunálními volbami sestavoval. Členem zastupitelského klubu zůstává. „Před dvěma dny se sešel zastupitelský klub, který změnil svůj název na TOP 09 a nezávislí. Z těch, kdo se na kandidátce dostali do zastupitelstva, jsou tři nezávislí… Já jsem kandidátku navrhoval, byla tedy tvořena lidmi, kteří jsou mi názorově blízcí,“ uvedl ke své účasti v zastupitelském klubu Hudeček. Je přesvědčen, že pražští zastupitelé za TOP 09 nepovažují stranickou příslušnost za důvod k obměně názoru.

Vydáno pod