Myslela jsem, že Houska zas odpaluje petardy, řekla sousedka u soudu

Ústí nad Labem – Při výslechu svědků v kauze vraždy podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky vypověděl jeho soused Pavel Polák, že střelba byla velmi rychlá. Později pak společně s Houskovou partnerkou, náměstkyní hejtmana Janou Vaňhovou volal policii. Ta přijela na místo činu asi hodinu po útoku. Sousedi zvuky od Houskova domu přičítali odpalování pyrotechniky. Obžalobě z vraždy s loupežným motivem čelí někdejší voják Michal Krnáč.

Události: Vražda Romana Housky před soudem (zdroj: ČT24)

„Slyšela jsem petardy, připomínalo mi to petardy. Myslela jsem si, že pan Houska zase střílí. On si rád občas střílel vánoční rakety,“ řekla u soudu Houskova sousedka Dana Poláková. „Vyzkoušela jsem paralyzér a byl to stejný, praskavý zvuk,“ doplnila svědkyně.

Když se její manžel šel podívat ven, slyšel střelbu. „Zdálo se mi to jako krátká zbraň. Byly to tři nebo čtyři rány rychle za sebou. Nebylo to tak, že by mezi střelami byla prodleva,“ doplnil Polák. U domu nikoho neviděl. „Nic jsem neviděl, nic nejelo, nikdo nešel,“ doplnil Polák. Obžalovaného Michala Krnáče podle svých slov nikdy neviděl. Kolem 19:00 podle něj přišla Houskova partnerka Jana Vaňhová s tím, že jsou otevřené dveře do garáže. „Viděli jsme na zemi krabičku, která červeně blikala. Zahlédl jsem také obrysy, vypadalo to jako lidské tělo. Pak jsme volali policii,“ řekl Polák.

Blikající paralyzér působil dojmem výbušniny

Tělo našel Houskův známý, spolumajitel stavební společnosti RRR Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku. Svítilo se v domě, čidlo rozsvítilo i okolí garáže. „Viděl jsem něco, co vypadalo jako tělo, přikryté plachtou. Zpanikařil jsem. Zkoušel jsem Romanovi volat, ale nezvedal to,“ vypověděl Rindoš s tím, že pak se snažil kontaktovat Vaňhovou. Ani ta telefon nezvedala, volal proto tehdejšímu náměstkovi chomutovského primátora Martinu Kloudovi. „Řekl jsem mu, co se děje a jel jsem k magistrátu. Tam jsem to Janě (Vaňhové) řekl,“ doplnil Rindoš.

Policii volal jako první zřejmě Houskův zeť, který se po telefonátu Vaňhové jel podívat k domu a viděl tělo. Pak jí volali další lidé, včetně náměstka Kloudy. „Když policie nejela, volal jsem asi za 30 minut znovu,“ řekl Klouda před soudem. Všechny vyděsil na zemi blikající paralyzér. „Myslel jsem, že ta blikající krabička je bomba,“ doplnil Klouda.

Policie z místa činu mnoho stop nemá

Policie nenašla na místě činu téměř žádné stopy ukazující na Krnáče. Z posudků plyne, že tam nebyly například Krnáčovy pachové stopy. Na paralyzéru, kterým měl pachatel Housku omráčit, se našlo několik různých DNA, z nichž Krnáčovu „nelze vyloučit“. Stoprocentní potvrzení nedala ani daktyloskopie. Jedinou stopou, která by mohla odpovídat Krnáčovi, byl částečný otisk prstu nalezený na jedné ze skříněk v Houskově domě, nelze z něj ale vyvodit jednoznačný závěr. Při prohlídce domu, kde žil Krnáč s přítelkyní, našli kriminalisté například USB disk, na němž byla adresa Houskova bydliště.

Podle obžaloby zastřelil Krnáč Housku loni 18. listopadu před domem v Chomutově, kde politik žil s Vaňhovou. Podle žalobce se na vraždu připravoval. O Houskovi a Vaňhové údajně měsíce zjišťoval informace. Krátce před činem si koupil elektrický paralyzér, kterým prý oběť omráčil. Housku pak čtyřikrát střelil. Podle policie poté prohledal dům. Krnáčovi hrozí za vraždu s loupežným motivem až 20 let vězení, případně výjimečný trest. U soudu budou tento týden vypovídat svědci a znalci. V pátek by mohl padnout rozsudek.