OBRAZEM: Poslední sbohem přišly dát studentovi ve Žďáru stovky lidí

Žďár nad Sázavou – Do smuteční síně na Zelené hoře se přišly se zabitým šestnáctiletým studentem Petrem Vejvodou rozloučit stovky lidí. Obřad byl naplánován na pravé poledne. Mladík zemřel v důsledku smrtelných zranění po útoku duševně nemocné ženy, když šel na pomoc své spolužačce. Rodině přišli na pietní akci vyjádřit účast Petrovi spolužáci ze střední školy, představitelé města i lidé z vesnice Nížkov, kde chlapec žil.

Arcibiskup Duka poslal rodičům dopis

„Byl to hrdina. Budeme si ho pamatovat jako správného kluka, který nás zachránil,“ řekla jedna z Petrových spolužaček před bílou rakví bohatě zdobenou květinami. Během církevního smutečního obřadu vzpomenula na Petra také jeho teta, promluvil zástupce školy, žďárská starostka Dagmar Zvěřinová i starosta Nížkova Jan Mokrý. Na závěr přečetl kněz Tomáš Holý dopis rodičům od kardinála Dominika Duky.

V obřadní síni panovala rozjitřená emotivní nálada, několik mladých lidí museli ošetřit přítomní zdravotníci. Smuteční síň byla zaplněna už hodinu před začátkem rozloučení, početná skupina smutečních hostů sledovala obřad na obrazovce venku v dešti. Na střední škole, kde chlapec studoval, zkrátili kvůli pohřbu výuku. S organizací dopravy u smuteční síně pomáhali policisté i žďárští dobrovolní hasiči, mezi které Petr patřil.

Od tragédie vznikají po okolí pietní místa

Studenta pobodala šestadvacetiletá žena z Ostravy. Zranila také další dvě studentky a policejního vyjednavače. Útočnice byla ve škole zadržena, hrozí jí 15 až 20 let vězení či výjimečný trest.

UvR: Stovky lidí se přišly rozloučit s ubodaným studentem (zdroj: ČT24)

Od úterní tragédie lidé zapalují svíčky na spontánně vzniklých pietních místech u školy i v Nížkově. Desítky podpisů se zatím sešly na kondolenčních arších přístupných na žďárském městském úřadě. „Kondolence e-mailem chodí ze všech koutů České republiky a některé jsou i ze Slovenska,“ doplnila mluvčí úřadu Nikola Adlerová.

V pátek Petrovu památku u školy zapálením svíčky uctili prezident Miloš Zeman a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman také potvrdil své rozhodnutí studenta v příštím roce vyznamenat. Petrovi byla rovněž věnována dubová alej, která byla v pátek za účasti prezidenta a s pomocí hejtmanů zasázena u rybníka v Novém Veselí nedaleko Žďáru.