Janouškův nástup do vězení se nejspíš znovu oddálí

Praha – Nástup odsouzeného podnikatele Romana Janouška do vězení se nejspíš znovu oddálí. Pražský vrchní soud totiž podle mluvčího zřejmě ani v prodloužené lhůtě, která končí v úterý, nestihne vypracovat rozsudek. Lobbista byl v polovině září pravomocně odsouzen na čtyři a půl roku za to, že v opilosti srazil ženu a z místa ujel. Už dříve ale avizoval, že možná požádá o odklad trestu ze zdravotních důvodů. Zda to udělá, stále není jasné.

Soudkyně Jaroslava Maternová měla na vypracování verdiktu 20 dnů, vedení soudu jí dalo o týden víc. Lhůta uplyne zítra. „Rozsudek ještě není vypracovaný, přesnější údaj vám řeknu zítra,“ uvedl mluvčí soudu Jan Fořt. Soudkyně se už dříve hájila, že je vytížená i dalšími kauzami. Pokud rozsudek vypracovat nestihne, může požádat o další prodloužení lhůty. „Tato věc je poměrně složitá,“ podotkla k Janouškově kauze.

23. března 2012 – Janoušek svým automobilem narazil zezadu do jiného auta a z místa nehody ujel. O 30 metrů dál zastavil na křižovatce, kam ho mezitím doběhla řidička nabouraného automobilu, postavila se před jeho vůz a chtěla mu zabránit v ujetí. Janoušek do ženy nejdříve dvakrát najel a poté ji úmyslně srazil. Dotyčnou nechal na místě a ujel bez poskytnutí první pomoci.

duben 2014 – odsouzení za těžké ublížení na zdraví k třem letům vězení a pětiletému zákazu řízení

září 2014 – zpřísnění trestu, ve vězení má strávit až čtyři a půl roku a nesmí řídit sedm let 

Případný nástup Janouška do vězení může ale i po vypracování rozsudku trvat ještě několik týdnů. Vrchní soud musí totiž rozsudek poslat nejprve městskému soudu a ten pak lobbistu vyzve k nástupu trestu. Sám Janoušek mezi tím řeší své zdravotní problémy. Po vynesení rozsudku avizoval, že může žádat o odklad trestu ze zdravotních důvodů v souvislosti s prodělanou operací hematomu v hlavě.

Soudkyně stále nemá rozsudek pro Janouška (zdroj: ČT24)

„Budu absolvovat řadu lékařských vyšetření, protože mi není dobře. Dělám se, že mi je lépe, než mi ve skutečnosti je,“ prohlásil v září. Zda nakonec o odklad požádá, ale není podle jeho advokáta jasné. „Doposud nemám lékařskou dokumentaci, ze které by vyplývalo, že zdravotní stav je takový, abychom mohli požádat,“ řekl ČT.

Janoušek byl zejména kvůli kontaktům s exprimátorem Bémem považován za jednoho z nejvlivnějších lidí v Praze. Spojován byl i s exžalobcem Liborem Grygárkem, který čelí obvinění, že nenechal prošetřit lobbistovo konto ve Švýcarsku. V domě, kde sídlí Janouškova kancelář, má navíc Grygárek luxusní byt. „Pan Janoušek přece pro mě neznamená, že tu investici nějakým způsobem zavrhnu,“ hájil už dříve koupi bytu. Janoušek se v posledních měsících pohybuje spíše v ústraní: „Já jsem tak zklamaný, že teď řeším jenom to nejdůležitější a nejbližší.“