V Česku od října chybí lék na otravy metanolem

Praha - Česko nemá od začátku října k dispozici speciální lék fomepizol, který pomáhá při otravách metanolem. Francouzská firma, která jej dodává, má podle zjištění České televize dlouhodobý výpadek ve výrobě. K jejímu obnovení by mohlo dojít možná až koncem roku 2015. Toxikologické informační středisko proto nemocnicím doporučuje, aby měly pro akutní případy otrav zásoby etanolu, který může fomepizol nahradit.

„Lék není dostupný v žádné zemi, protože se momentálně nevyrábí,“ potvrdila přednostka Toxikologického informačního střediska profesorka Daniela Pelclová. Francouzská společnost EUSA Pharma je přitom jediná v Evropě, která fomepizol vyrábí. Podle vedoucího lékaře toxikologického střediska Sergeje Zakharova společnost nahlásila už loni v březnu, že bude mít dlohodobý výpadek. „Doposud tuto situaci nenapravila, dokonce mám zprávu, že k obnovení výroby dojde v nejlepším případě až ve třetím nebo čtvrtém kvartálu roku 2015,“ řekl ČT.

Fomepizol účinně blokuje v játrech enzym a rozkládá metylalkohol, při jehož vstřebání vzniká velmi jedovatá kyselina mravenčí. Stejné účinky má sice i etylalkohol, jeho podávání ale s sebou nese řadu nežádoucích vedlejších účinků. „Ve srovnání s etylalkoholem má fomepizol snadnější klinické použití, nevyžaduje monitorování hladiny v krevním séru, netlumí CNS, nepůsobí opilost ani hypoglykémii a může omezit potřebu hemodialýzy u některých pacientů,“ uvedlo ministerstvo na svém webu. Použití fomepizolu má proto své místo i u otrav dětí.

Zakharov: Výroba se obnoví nejdřív koncem roku 2015 (zdroj: ČT24)

Fomepizol v Česku proslul v roce 2012 po sérii otrav metanolem. Do země ho tehdy přivezl lékař Erik Hovda z norského Toxikologického informačního střediska. Zdejším lékařům pomohl i svými zkušenostmi s podobnou epidemií otrav v Norsku.

Lék v Česku nemá registraci, od roku 2012 se ale smí používat na základě specifického léčebného programu, který povoluje ministerstvo zdravotnictví. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je navíc dostatečné, že je fomepizol registrován v členském státě EU (Francie). Podle Zakharova by šel fomepizol nahradit například léky od výrobců z Kanady. „Museli bychom ale zažádat SÚKL o schválení nového specifického léčebného programu a ministerstvo o nové rozhodnutí. To předpokládá i zájem ze strany výrobce a distributora přípravku. Kontaktovali jsme společnost Sobi, ta má ale omezené množství kanadského fomepizolu a dlouhodobou spolupráci proto nepředpokládá,“ dodal.

Příznaky otravy metanolem jsou zpočátku nespecifické. Objevuje se opilost, zánět a bolesti žaludku. Varovné signály se objevují někdy až po 30 hodinách: poruchy zraku, slepota, křeče, po nichž následují bezvědomí a smrt. Slepota může nastat už po požití 15 ml metanolu, smrt po 30 až 240 ml. Poruchy zraku a v krajním případě i smrt způsobuje kyselina mravenčí, která se objevuje v krvi pacientů v pozdější fázi otravy. První pomocí je vypití 50–60 ml etanolu, což je asi 150 ml 40% destilátu. Hladinu alkoholu je potom třeba udržovat na 1,0 až 1,5 promile. Dostatečné dávky alkoholu v léčbě otravy jsou ale individuálně značně rozdílné.