Svědek: Před útěkem Krejčíř plánoval vraždu celníka

Praha – U pražského městského soudu probíhá hlavní líčení ve věci Radovana Krejčíře. Klíčový svědek Radek Zwierzyna dnes vypověděl, že v roce 2005 plánoval Radovan Krejčíř finanční podvod, během nějž měl být zavražděn celník. Zwierzyna ale věc ohlásil na policii. Během zásahu policie se před devíti lety Krejčířovi podařilo utéct.

Události: Chráněný svědek proti Krejčířovi (zdroj: ČT24)

Radek Zwierzyna figuroval v plánu Radovana Krejčíře jako osoba mimo obvyklý okruh jeho známých, kteří už byli sledováni policií. Krejčíř potřeboval dosadit člověka do společnosti Tukový průmysl, kterou ovládal, a tak kontaktoval Zwierzynu. Cílem bylo vymáhat na státu dvě miliardy korun.

Plán překazila neochota podílet se na vraždě

Zwierzyna měl sehnat úplatného celníka, aby naoko zabavil dlužné peníze ve firmě. Firma si měla zajistit úvěr ve výši 250 milionů švýcarských franků (přibližně pět miliard korun v roce 2005). Šlo by ovšem o peníze falešné. Celník pak měl s penězi zmizet. Protože by argumentovali tím, že si celní úřad tuto částku vzal, o peníze by se Tukový průmysl soudil. Důležitou součástí chystaného podvodu ovšem byla vražda dotyčného celníka.

Zwierzyna se stal v Tukovém průmyslu jednatelem. „Moje odměna byla stanovena na milion eur, já jsem s tím souhlasil, protože jsem potřeboval peníze. Měl jsem závazky ve výši 60 milionů korun, chtěl jsem je snížit,“ uvedl Zwierzyna jako důvod svého souhlasu. Jakmile však mělo dojít na fyzickou likvidaci člověka, nahlásil věc na policii. Zwierzynovi totiž údajně nařídil, aby s celníkem odjel v autě na zamýšlené místo vraždy.

  • "Informoval mě, že celníka nemůžeme nechat odcestovat, ale musíme ho zlikvidovat. Namaloval mi kříž na papír,„ vypověděl Zwierzyna. “Bál jsem se o život svůj i o život dotyčného pána. Pochopil jsem, že stejný osud se chystá i pro mě. Bál jsem se i o svou rodinu, nevěděl jsem, co s nimi bude."

K soudu se měl dostavit i Gross

U Městského soudu v Praze probíhá jednání o Krejčířově případu od šestnáctého října. Přelíčení doprovází zvýšená bezpečnostní opatření. Zwierzynův výslech tedy neprobíhal standardně. Jedenačtyřicetiletý muž vypovídal prostřednictvím videokonference z utajeného místa, předsedkyně soudního senátu zde jeho totožnost před začátkem jednání ověřila. Během přelíčení potom mohla jeho tvář vidět pouze ona. Zwierzyna totiž obdržel po Krejčířově útěku novou identitu. Jedním ze svědků měl být rovněž expremiér Stanislav Gross, z pátečního jednání se ale omluvil. Soudkyně naplánovala pokračování soudu i na leden 2015.

„Je to nevěrohodný svědek od samého začátku, je to naučená výpověď,“ vyjádřila se k Zwierzynovu svědectví Karolína Babáková, advokátka Radovana Krejčíře.

V červnu 2005 policie na základě udání zasahovala v Krejčířově vile v Černošicích. Radovanu Krejčířovi se ale podařilo uprchnout, nejprve na Seychelské ostrovy, posléze do JAR. Zde se měl vypracovat na významnou osobnost johannesburského podsvětí. Od listopadu 2013 je v Jihoafrické republice ve vazbě a je obviněn z únosu, mučení a pokusu o vraždu. Žádost o azyl v JAR brání deportaci Krejčíře do Čech, kde mu už české soudy vyměřily v jeho nepřítomnosti více než desetiletý trest za daňové úniky a další skutky.