Protikorupční rada vlády začala fungovat, má plán na příští rok

Praha - Vládní rada proti korupci se dnes sešla na prvním jednání. Sestavila návrh koncepce boje s korupcí a akční plán na příští rok. Počítá třeba s novým zákonem o státním zastupitelství a o zadávání veřejných zakázek, s prokazováním původu majetku nebo nastavením jasných pravidel pro financování politických stran, přiblížil po jednání předseda rady a ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Podle Dienstbiera byly ambice minulých vlád pro boj s korupcí přehnané a z širokého penza opatření se nakonec nedařilo mnohé dokončit, kvůli čemuž se stále posouvaly termíny. „V souladu s koaliční smlouvou a s programovým prohlášením jsme v návrhu koncepce a akčního plánu na příští rok vytipovali oblasti, které jsou nejzásadnější z hlediska omezení korupčního prostředí,“ uvedl Dienstbier.

V oblasti výkonné a nezávislé exekutivy zmínil třeba plánovanou novelu zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci nebo novelu zákona o státním zastupitelství. To si pochvaloval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Je potřeba, aby se státní zastupitelství řídilo dvěma základními prvky…, to je prvek nezávislosti v první řadě a zefektivnění činnosti státního zastupitelství,“ řekl po jednání rady. Pokud se podle něj rada nebude věnovat konkrétním krokům, je zbytečná.

„Pokud máme schválit něco smysluplného, co v nějaké dohledné době budeme schopni uvést do praxe, tak vidím jednoznačně daňovou cestu,“ uvedl Jiří Dienstbier v Událostech, komentářích.

Dienstbier: Chceme se zaměřit na konkrétní opatření (zdroj: ČT24)

Důraz chce Dientsbier klást také na vytvoření přísných pravidel pro financování politických stran, například povinností vytvořit transparentní účet pro financování kampaní, stropy na dary od právnických a fyzických osob. „A osobně bych šel ještě dále, byť na tom nyní není shoda v koalici. Politickým stranám bych zcela zakázal přijímat dary od právnických osob a zastropoval dary od fyzických osob,“ dodal Dienstbier.

Na vytvoření rady se dohodla vládní koalice. Má 18 členů, mimo jiné v ní zasedají místopředsedové vlády Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Členy jsou i zástupci neziskových organizací, například Martin Kameník z Oživení nebo Radim Bureš z Transparency International (TI).