Před smrtí Houskovi někdo vyhrožoval, vypověděla exhejtmanka

Ústí nad Labem - Podnikatel a vlivný člen ČSSD Roman Houska dostával před smrtí výhrůžky. Jeho partnerka, současná náměstkyně hejtmana a bývalá hejtmanka Jana Vaňhová před soudem uvedla, že mu asi tři měsíce před vraždou přišla textová zpráva s výhrůžkou smrtí. Podle ní chtěli prý Romana Housku dostat někteří spolustraníci pryč z politiky. Z vraždy se zpovídá bývalý voják Martin Krnáč. Balistická expertiza stoprocentně nepotvrdila, že Houska byl zastřelen Krnáčovou zbraní.

„Přišla mu SMS zpráva, kterou mi nechtěl ukázat. Bylo v ní, že mu někdo ustřelí hlavu. Říkala jsem mu, aby šel na policii, ale nechtěl,“ vypověděla Vaňhová. Zpráva prý přišla v létě 2013, kdy se sestavovaly kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny. Houska měl podle ní spory i v rámci domovské ČSSD. „Při jednání o sestavování kandidátky nám pan Prokeš z Teplic (člen teplické ČSSD) řekl, že pan Benda (Petr Benda, bývalý krajský šéf ČSSD) má za úkol dostat pana Housku z politiky,“ doplnila Vaňhová s tím, že výhrůžky chodily i jí. Benda, který ČSSD opustil v roce 2011 s někdejším předsedou Jiřím Paroubkem, vyjádření bývalé hejtmanky odmítá. „Je to nesmysl, není to pravda. Je mi paní Vaňhové líto a nebudu její výroky nijak komentovat,“ řekl.

Tajemný muž monitoroval okolí domu týdny před vraždou

Vaňhová se před soudem zmínila o neznámém muži, který se v okolí jejich bydliště opakovaně objevoval několik týdnů před vraždou. „Poprvé jsem ho viděla, když jsem přijížděla do ulice. Na hlavě měl kapuci, a když jsem k němu přijela blíž, otočil hlavu. Tím upoutal mou pozornost,“ doplnila Vaňhová.

Stejný muž se podle ní objevil později u jejich domu. „Když mě zahlédl, otočil se a odešel,“ dodala Vaňhová. Pohyb neznámých mužů v okolí potvrdily už dříve před soudem sousedky Housky a Vaňhové.

Z domu se podle náměstkyně hejtmana patrně nic neztratilo. Kromě vykopnutých dveří své pracovny, shozené velké květiny a bláta na schodech si ničeho zvláštního nevšimla. Postrádá prý ale klíče od domu a dálkový ovladač od garáže, které měl u sebe její zavražděný partner. Krnáč v přípravném řízení vypověděl, že klíče zahodil.

Balistická expertiza stoprocentně nepotvrdila, že samonabíjecí pistole Glock, kterou Krnáč odevzdal policii, byla skutečně vražednou zbraní. Na místě činu nezůstaly nábojnice a znalci tak mohli zkoumat jen střely. Ty podle Milana Fencla mohly pocházet i z pistole výrobce Heckler&Koch. „Nebylo prokázáno, že by střely z místa činu pocházely z této pistole. Nebyly ale ani zjištěny skutečnosti, které by to vylučovaly,“ vysvětlil Fencl. Z dřívějších posudků je patrné, že se na místě činu nenašly ani Krnáčovy pachové a datktyloskopické stopy.

Podle obžaloby zastřelil Krnáč Housku loni 18. listopadu před domem v Chomutově, kde politik žil s Vaňhovou. Podle žalobce se na vraždu připravoval. O Houskovi a Vaňhové údajně měsíce zjišťoval informace. Krátce před činem si koupil elektrický paralyzér, kterým prý oběť omráčil. Housku pak čtyřikrát střelil. Podle policie poté prohledal dům.