Povolební vyjednávání: Vítězové často míří do opozice

Praha – Zatímco v předchozích volbách se politikům spílalo, když nakonec při koaličních vyjednáváních vítěze voleb obcházeli, dnes je to stále častější realita. Týden po volbách se pak v nejednom městě vítěz nakonec přesunuje do opozičních lavic. „Zhruba 20 procent vítězů nemá funkci starosty nebo primátora,“ poukázal komentátor Bohumil Pečinka na odhady politologů. Až na vládní úroveň se například dostaly spory mezi hnutím ANO a sociálními demokraty v Olomouci, kde navzdory vítězství ANO nakonec sestavila vládnoucí koalici sociální demokracie. Jinde zas politikům vadí kontroverzní osobnost lídra vítězné strany, jako například Jaroslav Kubera v Teplicích, takže nakonec ODS skončí v opozici. Zajímavé na vyjednáváních je také to, že i v největších městech zasednou v čele radnice nové tváře.

Více než týden po komunálních volbách existuje ve většině krajských i dalších statutárních měst dohoda o koalici. Nejvíc primátorských křesel ve statutárních městech zatím obsadí ČSSD a místní politická hnutí, o něco méně pak hnutí ANO. V řadě měst a obcí koalici vyjednaly nebo ještě dojednávají strany, které se dohodly bez účasti vítěze voleb.

V devíti ze 13 krajských měst vyhrálo volby ANO, zatím ve třech se ale jeho zástupci do rady nedostali a primátora tak v nich bude mít ČSSD. „V mnoha městech byla pro ANO typická jakási arogance vítězů. V tomto systému, kde navíc ANO nezvítězilo tak dominantně, aby si koaliční partnery mohlo vybírat, nelze tímto způsobem přistupovat k tvorbě koalic,“ myslí si Pečinka.

Další informace o povolebním vyjednávání naleznete ZDE.

Sociální demokraté se v Olomouci už den po volbách dohodli na koalici s ODS, KDU-ČSL a TOP 09, rada se zástupci ČSSD, ODS a lidovců bez vítězného ANO bude také v Plzni a Jihlavě. Rychlá olomoucká dohoda vynechávající vítězné ANO vyvolala roztržku na vládní úrovni. Šéf ANO a místopředseda vlády Andrej Babiš řekl, že ČSSD se v Olomouci spojila s kmotry. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mu nepřímo vzkázal, aby nebrečel a zeptal se svých vyjednávačů, proč nezvládli povolební jednání. „Tam šlo jen a čistě o způsob, jakým hnutí ANO jednalo třeba se sociální demokracií,“ potvrzuje Pečinka, že šlo o taktickou chybu hnutí ANO.

  • Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky jde o standardní politické vyjednávání a počty: „Může se stát, že ve volbách skončí první ČSSD a druhé hnutí ANO. Sociální demokraté by v koalici s ANO prosadili třeba 60 % programu a v koalici s jinými stranami např. 80 %. Takže je pro stranu i naše voliče lepší, pokud půjde do koalice s někým jiným. To jsou standardní politické počty – gros politiky,“ uvedl Chvojka v Událostech, komentářích.  

  • „Tady to tak funguje dvacet let, lidé se z komunální politiky znají osobně, mají své osobní zkušenosti – já neříkám, že spolu kradli – ale dávají přednost koalicím s lidmi, se kterými to mají vyzkoušené, a nevěří novému subjektu. O tom je politika, ale je škoda, že vítězné strany nerespektují vůli voličů. Z Olomouce nám lidé píší, že už příště nepůjdou k volbám,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.  

Například v Jablonci nad Nisou do rady zasednou hned čtyři subjekty včetně ANO a sociální demokracie a do koalice se nedostane vítězná ODS. Obhájil vítězství, přesto skončí v opozici, tak tedy končí povolební jednání pro primátora Jablonce nad Nisou Petra Beitla z ODS.

Liberecká TOP 09 se rozhodla, že neuzavře v Liberci koalici s vítěznou Změnou pro Liberec. Pro Změnu může odmítnutí znamenat odchod do opozice, s TOP 09 chce nyní jednat druhé ANO. Hlavním důvodem odmítnutí spolupráce se Změnou je podle ní její negativní předvolební kampaň.

Vítězná ODS možná skončí bez radních v Teplicích, kde je pro některé zvolené strany problémem dlouholetý primátor Jaroslav Kubera. Koalici, která by občanské demokraty poslala do opozice, se zde pokouší vyjednat druhá Volba pro Teplice. Sám Kubera po volbách označil kampaň za špinavou a s jakou se zatím nikdy nesetkal. S jistotou uvedl, že tyto volby byly jeho poslední.

Ani v Třeboni nezasedne do vedení města vítěz voleb, ANO zase navzdory úspěchu u voličů zřejmě skončí v opozici v Jihlavě, přitom v 37členném zastupitelstvu má osm lidí. Stejně pravděpodobně dopadnou i sociální demokraté v Písku, kde budou muset ustoupit široké koalici šesti politických subjektů.

  • Brněnskou radnici podle podepsané koaliční smlouvy povede vítězné hnutí ANO s hnutím Žít Brno, KDU-ČSL a Stranou zelených a primátorem bude lídr ANO Petr Vokřál. Mimo tak zůstane ČSSD, jejíž primátor Roman Onderka město řídil posledních osm let. Více zde.
  • Post pražského primátora obsadí hnutí ANO, které bude mít v jedenáctičlenné pražské radě pět míst. ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) budou mít po třech radních. Praha tedy bude mít s největší pravděpodobností poprvé v čele města ženu - volební jedničku ANO v hlavním městě Adrianu Krnáčovou. Více zde.
  • Koaliční vyjednávání v Ostravě dospěla k zásadnímu zvratu, který zřejmě pošle do opozice vítězné hnutí ANO. Třetí nejsilnější strana - hnutí Ostravak - chce vládnout společně se sociálními demokraty a komunisty. Primátorem by mohl být lídr ostravské ČSSD Lumír Palyza. Podle ANO tím Ostravak, který sliboval výměnu vládní garnitury, zrazuje voliče. Více zde.

Starostou Mělníka se opět stane Ctirad Mikeš, tentokrát za kandidátku Mé město. V roce 2010 kandidoval za sociální demokracii, letos před volbami se ale rozhodl sestavit vlastní kandidátku a jeho členství ve straně zaniklo. Jako vítěz voleb teď uzavřel koalici s TOP 09 a Mělničany.

Starosta Hostivice Jaroslav Kratochvíl známý jako přítel a bývalý spolupracovník Davida Ratha je dalším příkladem toho, jak ČSSD ve Středočeském kraji porážejí její bývalí členové. Kratochvíl volby v Hostivici vyhrál se sdružením Středočeši.cz, stejné uskupení přitom před dvěma lety v krajských volbách vůbec neuspělo.

Kladno by měl vést zdejší bývalý primátor Milan Volf, jehož politickou kariéru přerušila obžaloba ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Volba pro Kladno Milana Volfa, který dříve jako primátor působil v barvách ODS, vyhrála ve městě komunální volby a uzavřela koalici s ANO a KSČM. Volf by se měl stát primátorem a nahradit tak Dana Jiránka z ODS.

Magistrát Frýdku-Místku povede vítězné hnutí ANO s uskupením Naše město a lidovci. Primátorem bude s největší pravděpodobností lídr ANO Radim Vrbata. Pro město je to zásadní změna. Šestnáct let tam totiž vládli sociální demokraté, kteří teď budou muset s komunisty do opozice.

Komunistického primátora opět bude mít Havířov. Do koalice s komunistickou stranou se rozhodlo jít hnutí ANO spolu s hnutím Pro Havířov, informoval lídr ANO Josef Bělica. Toto spojenectví pošle do opozice ČSSD s dosavadním primátorem, která přitom v komunálních volbách dostala nejvíce hlasů.