Díky novému typu implantátu začalo neslyšící dítě slyšet

Ostrava - V Česku se ročně narodí asi sto dětí, které neslyší. Šanci na normální život jim dává takzvaný kochleární implantát, který se zavádí do vnitřního ucha a stimuluje sluchový nerv. Donedávna tuto operaci prováděla pouze Fakultní nemocnice Motol v Praze. Teď vzniká další centrum v Ostravě. Před rokem voperovali lékaři tamní fakultní nemocnice poprvé implantát roční neslyšící holčičce. Výsledkem jsou nadšeni lékaři i rodiče. Dítě slyší, hraje si a začíná mluvit. První takový zákrok v Česku provedl před 21 lety zakladatel dětské kochleární medicíny v Česku Zdeněk Kabelka, který to naučil i ostravské kolegy.

Rodiče Emilie Poštulkové z Darkovic na Hlučínsku dostali po narození dcery zdrcující zprávu, že dítě neslyší. Lékaři doporučili kochleární implantát. Bylo jí osmnáct měsíců, když prodělala operaci. Po šesti týdnech jí pak nastavili nezbytný zvukový procesor. Po roce dítě slyší a normálně se vyvíjí. „Nyní můžeme říct, že to dopadlo naprosto úžasně. Dítě dohnalo zdravé slyšící děti a předpokládáme, že bude schopno chodit do normální školy,“ řekl přednosta Otorinolaryngologické kliniky ostravské fakultní nemocnice Pavel Komínek.

Malé sluchátko dítě sundává jen na spaní a při koupání. „Je to řečový procesor, který ten implantovaný nosí za uchem. Obsahuje mikrofon a elektroniku, která ten zvuk zpracovává, a posílá ho přes vysílací cívku do té vnitřní implantované části,“ vysvětloval Stanislav Sedlák z firmy, která tyto implantáty vyrábí.

Díky novému typu implantátu začalo neslyšící dítě slyšet

K lékaři už rodiče s Emilii nemusí chodit zdaleka tak často, jen několikrát měsíčně na logopedii. Na sluchátko si výborně zvykla. „Chce ho mít pořád na sobě. Dělá velké pokroky. Nebojí se ani kontaktu s ostatními dětmi,“ říká matka Veronika Poštulková. Vývoj pacientky chválí i Jana Barvíková z ostravského Centra pro sluchově postižené. „Má jen trošku menší slovní zásobu, ale u takto malého dítěte je to na první pohled nepostřehnutelný rozdíl,“ uvedla.

Naplňuje se tak nadějná prognóza docenta Zdeňka Kabelky, který u operace v Ostravě byl. „Zákrok dopadl perfektně, reakce dítěte je výborná. Vzhledem k tomu, jak je holčička šikovná, předpokládám, že za pět let nikdo nepozná, že je neslyšící,“ řekl tehdy Kabelka. Z Emiliina úspěchu se ale radovat nemůže, protože na jaře tragicky zemřel.

Před 21 lety Kabelka voperoval kochleární implantát prvnímu dětském pacientovi. Dnes je to pětadvacetiletý mladík, který vystudoval vysokou školu. Lékaři dětského centra kochleární implantace v Praze v Motole už odoperovali přes pět set neslyšících dětí. Pětapadesát procent z nich začalo chodit do normálních škol. Operace stojí kolem milionu korun a plně je hradí zdravotní pojišťovny. V motolské nemocnici funguje také centrum, které se zabývá implantacemi u dospělých. Emilie je jedním z osmi dětí, které dostaly implantát ve Fakultní nemocnici Ostrava. Před rokem provedli první takovou operaci také lékaři Fakultní nemocnice Brno.

Kochleární implantát

  • Je to pomůcka sluchu pro děti i dospělé s těžkou vadou sluchu, tedy vnitřního ucha - takzvaného hlemýždě. Základním předpokladem implantace je funkční sluchový nerv. Hlemýžď musí být průchodný pro vsunutí drátku s elektrodami, funkční musí být i sluchová dráha s mozkovými centry pro zpracování informace. Kochleární implantát funguje tak, že elektrickými impulsy dráždí sluchový nerv. Pokud není nerv funkční, implantát ničemu nepomůže.
  • Kochelární implantát se skládá ze dvou částí - z přijímacího stimulátoru, který se voperuje pod kůži, a řečového procesoru, který se nosí za uchem. Přijímací stimulátor obsahuje elektronickou součástku, která kontroluje proud elektrických impulsů do ucha. Obsahuje i anténu, která přijímá frekvenční signál. K balíčku, který se vkládá do vnitřního ucha, jsou připojeny drátky, jež jsou spojeny s elektrodami.