Senátní volby v Praze 10 platí, stížnost TOP 09 soud zamítl

Praha – Neúspěšná TOP 09 ztratila šanci na malý reparát v senátních volbách, kterou jí dával těsný výsledek prvního kola zářijových doplňovacích voleb v Praze 10. Stížnost na výsledek prvního kola, ze kterého kandidátka TOP 09 a STAN Renata Sabongui nepostoupila o pět hlasů, zamítl Nejvyšší správní soud. Přepočítal hlasy ve sporném okrsku, důvod k zásahu nenašel, oznámila mluvčí soudu Sylva Dostálová.

TOP 09 zpochybnila výsledky prvního kola doplňovacích senátních voleb v Praze 10 kvůli velmi těsnému rozdílu mezi druhou a třetí kandidátkou, poukazovala na údajné nesrovnalosti ve výsledcích hlasování v Domově pro seniory Malešice, jehož obyvatelé tvoří podstatnou část voličů v okrsku číslo 10014. Soud však po přepočítání uvedl, že oficiálně vyhlášené výsledky plně odpovídají dokumentaci. „Nenastal proto legitimní důvod, aby soud přepočítával volební dokumentaci z celého obvodu. Zároveň soud nezjistil žádné porušení volebního zákona. Přes těsný výsledek prvního kola voleb proto návrh zamítl,“ uvedla mluvčí Dostálová.

Z prvního kola voleb poznamenaných velmi nízkou účastí (v prvním kole necelých 16 procent, ve druhém sotva 9 procent) postoupily kandidátka Strany zelených podpořená ČSSD Ivana Cabrnochová a Jana Dušková navržená hnutím ANO. Rozdíl mezi nimi činil pouhých 32 hlasů, třetí Renata Sabongui přitom získala pouze o dalších pět hlasů méně. Senátorkou se nakonec stala Ivana Cabrnochová.

Doplňovací volby v Praze 10 proběhly proto, že dosavadní senátor Jaromír Štětina zvolený v roce 2010 uspěl v letošních volbách do Evropského parlamentu, mandátu v české horní parlamentní komoře se tak musel vzdát. Štětina v Senátu zastupoval TOP 09, po zamítnutí stížnosti je tak zřejmé, že strana v horní komoře o jeden hlas oslabila.