Řeky na jihu Čech klesly ze stupně ohrožení

Praha – Na třetí stupeň povodňové aktivity vystoupala dopoledne řeka Otava v Sušici, zůstala ale v korytě a nakonec pomalu klesla mimo výstražný signál. V podvečer pak z nejvyššího povodňového stupně klesla také Černá v Ličově na Českokrumlovsku. Obě řeky se pak s dalšími několika toky v Jihočeském a Plzeňském kraji pohybovaly na druhém stupni. Srážky pozvolna utichají a řeky by se měly všechny postupně uklidnit.

Ačkoli meteorologové původně očekávali, že bude nejvíce pršet v Krkonoších a Hrubém Jeseníku, nakonec spadlo od středy nejvíce vody na jihozápadě Česka. Na návětří Šumavy byly čtyřiadvacetihodinové úhrny 40 až 80 milimetrů. Nejdivočejší řekou byla nakonec Otava, která v Sušici po jedenácté dosáhla třetího stupně povodňové aktivity.

Hladina Otavy stoupla za čtyři hodiny o metr

Řeka v Sušici měla ještě ráno v 8:00 výšku hladiny 81 centimetrů pod úrovní prvního povodňového stupně. O hodinu později ji již překročila, když měla 124 centimetrů, v poledne již byla hladina na 187 centimetrech. Později vzestup zpomalil, přesto během dvou hodin po poledni stoupla ještě o dalších 20 centimetrů, brzy poté ale již začala hladina klesat. Obdobná byla situace ještě výše na toku Otavy a také na Vydře, jejíž hladina jen těsně nedosáhla třetího stupně, ale odpoledne již klesla na stupeň druhý.

V Sušici zůstala Otava i přes vzedmutí hladiny po celou dobu v korytě. Skutečné ohrožení by nastalo až v případě, že by hladina překonala 210 až 220 centimetrů, nastínil starosta Petr Mottl, podle kterého situaci sledovali pracovníci městského úřadu a strážníci.

Mimo koryto je i Černá

Povodňové ohrožení platilo přes den také na říčce Černé na Českokrumlovsku. V Ličově ho dosáhla v půl druhé odpoledne. Průtok zde stoupl z obvyklých zhruba dvou metrů krychlových za sekundu na více než 30 metrů krychlových za sekundu, hladina říčky, kde obvykle bývá asi po kolena vody, přesahovala během dne 170 centimetrů. Voda se vylila z koryt na louky.

Otava po deštích zahrozila (zdroj: ČT24)