Ashyova léčba v Praze skončila, návrat do Británie ale rodina neplánuje

Praha – Pětiletý britský chlapec odletěl do španělské Malagy. V pražském protonovém centru se léčil s rakovinou mozku. Rodiče si pražské zařízení sami vybrali a odvezli syna z Británie, aniž by to oznámili jeho lékařům. Po obvinění z únosu proto skončili na tři dny ve španělské vazbě. Ashyův otec v Interview ČT24 řekl, že se rodina do Británie nevrátí, pokud se jim stát oficiálně neomluví.

Podle lékařů má Ashya šanci na úplné uzdravení 70 až 80 procent. Vyhráno ale nemá ani po protonové léčbě. Ve Španělsku ho čeká chemoterapie a místní onkolog si byl jeho případ osobně převzít v Praze.

Španělsko se tedy stane pro Kingovy novým domovem. Británie jim zatím nepřipadá bezpečná. „Rádi bychom se vrátili, ale zatím nám nikdo neřekl, že se nám omlouvá za špatné chování, takže zatím nemáme důvod se vrátit,“ říká Brett King.

Ashyova pražská léčba trvala šest týdnů a byla rozdělena do dvou etap. Prvních 13 ozáření se zaměřilo na celý mozek včetně míchy. Lékaři tak zajišťovali, aby se meduloblastom nešířil mozkomíšním mokem do těla. Dalších 17 ozařování bylo cíleno na místo mozkového nádoru. V jeho blízkosti jsou mozková centra pro srdce, plíce, játra a střeva. Proton sníží riziko jejich poškození.

Léčba v pražském protonovém centru vyjde zahraniční pacienty na 1,8 milionu korun. Veřejnost osud hocha zaujal, konala se sbírka, nakonec ale částku uhradí britské zdravotnictví. Ze sbírky tak může rodina uhradit další péči související s léčbou.