Karel s dýmkou už voliče neláká, zachrání TOP 09 Kalousek?

Praha – TOP 09 po pěti letech ve volbách neuspěla – ztratila polovinu zastupitelských křesel a v Senátu nezískala dokonce vůbec žádné. Do voleb šla přitom s osvědčeným receptem, na billboardy vystrčila předsedu Karla Schwarzenberga s dýmkou, jenže tentokrát nezabral. Schwarzenberg navíc nemůže být předsedou donekonečna. Druhou tváří strany je nepřehlédnutelný Miroslav Kalousek. Pokud by Schwarzenberg už znovu nekandidoval, je připraven se o post předsedy ucházet. Dalšímu osudu strany se věnoval pořad 168 hodin.

Miroslav Kalousek je jedním z nejvýraznějších politiků posledních let. Provokuje, polarizuje a někteří ho neskousnou pravděpodobně nikdy. Teď ale i jeho projekt TOP 09 dostal od voličů výprask, nejhorší volební výsledek v teprve pětileté historii strany. „Život není jenom o vítězstvích,“ podotýká místopředseda strany. Jenomže hned po prohraných volbách přišla další rána. V Praze vyhřezly vnitrostranické spory, primátor Tomáš Hudeček a jeho náměstek a sok Jiří Vávra opustili TOP 09 a strana přišla o klíčovou radnici.

Třetí ránu pak TOP 09 zasadili Starostové, kteří v komunálních volbách naopak bodovali. Hnutí se nechalo slyšet, že za dva roky v krajských volbách pravděpodobně nepočítá s tím, že by se s TOP 09 opět spojovalo. „Smlouvu, kterou máme s TOP 09 do roku 2017, dodržíme beze zbytku. V krajských volbách nebo v komunálních volbách nám ale smlouva umožňuje kandidovat samostatně,“ uvedl 1. místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Značka Schwarzenberg (ne)funguje

Komentátoři proto upozorňují, že volební prohra může být pro TOP 09 začátkem konce. „To, co získala, pomalu ztrácí a je otázkou, jestli nepoztrácí postupně úplně všechno,“ poznamenal komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. „Starostové vám off record řeknou, že nemají důvod už se dále s TOP 09 spojovat, protože spojenectví jim například ve velkých městech na Moravě tři procenta přidá, ale sedm procent ubere… To je jeden ze smrtících úderů, který TOP 09 dostává, protože spojenectví se Starosty je pro TOP 09 naprosto klíčovou záležitostí,“ dodal.

Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin: „TOP 09 vždy stála na třech pilířích. Tím prvním byl mýtus Karla Schwarzenberga, tím druhým byla struktura lokálně populárních starostů a tím třetím mozek Miroslava Kalouska. Mýtus Karla Schwarzenberga, jak jsme viděli, v těchto volbách již povadá. Starostové zjistili, že se jim spojenectví s TOP 09 už příliš nevyplácí a přemýšlí, jak ho zrušit, a tak se nakonec možná stane, že Miroslavu Kalouskovi zbude jen Miroslav Kalousek.“

TOP 09 je stranou dvou mužů, Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga. První je od počátku stratég v pozadí a druhý hlavní tváří a také značkou pro voliče, tedy až do těchto voleb. „Myslím, že je zřejmé, přestože nás pan Kalousek bude ujišťovat o opaku, že pan Schwarzenberg už trochu ztrácí síly, že už úplně nemá ten drive na každodenní politiku,“ domnívá se analytička Echo24.cz Lenka Zlámalová. Straníci se ale tváří optimisticky a za svým předsedou pevně stojí. „Značka Karel Schwarzenberg funguje,“ uvedl poslanec TOP 09 Daniel Korte. Podle poslankyně Anny Putnové je oblíbený předseda schopen ještě velkých činů.

Kalousek: Až se Schwarzenberg rozhodne nekandidovat, já jistě kandidovat budu

Po volbách se ale přesto objevují otázky, kdo by mohl být novým lídrem TOP 09. Kalousek má sice tah na bránu, často ale přestřelí. Lidé ho proto buď milují, nebo nenávidí, nic mezi tím není. „Navzdory tomu, že je to bezpochyby velmi talentovaný politik, není tím, kdo by mohl vést politickou stranu, která si zakládá na určitých hodnotách, řekněme havlovské politiky. Problém je, že má určité minimálně osobnostní vlastnosti, které řadu voličů odpuzují,“ domnívá se politolog ze Sociologického ústavu AV ČR Daniel Kunštát.

Miroslav Kalousek má ovšem o své roli v TOP 09 jasno: „Až se Karel Schwarzenberg rozhodne nekandidovat, a já opravdu nevím, kdy to udělá, tak zcela jistě budu kandidovat na předsedu.“ Kalousek je v politice přes 20 let. Život si nicméně umí představit i mimo ni: „Mnohokrát jsem si to už představoval a možná, že některé vaše posluchače popudím, ale asi by to byl snazší život, protože bych měl mnohem méně stresu a mnohem více peněz.“

Kalousek se vždy i přes prohry dokázal vrátit zpět. Má jedinečnou schopnost cokoliv přežít, zhodnotil ho v roce 2009 Jindřich Šídlo: „Vždycky v situaci, která vypadá úplně bezvýchodně a kdy se zdá, že v politice bude muset úplně skončit, tak z ní většinou vychází silnější, než byl předtím.“ – více čtěte zde

TOP 09 získala ve volbách do zastupitelstva 8,4 procenta hlasů, což pro ně znamenalo 868 mandátů, sami Starostové a nezávislí mají přes dva tisíce mandátů. V senátních volbách neuspěl ani jediný její kandidát TOP 09.

168 hodin (zdroj: ČT24)
Vydáno pod