Výhrůžky rozšířením eboly přišly přes ruský server

Praha – Výhrůžný dopis, kterým se někdo pokouší vydírat české úřady hrozbou rozšířením viru ebola, přišel z ruského serveru. Bezpečnostní expert Jiří Schmidt to považuje za jeden z postupů, kterým pachatelé komplikují vyšetřovatelům možnost zjistit původce. Policie uvedla, že pachatel či pachatelé používají velmi sofistikované komunikační prostředky. Podle Schmidta musí být mezi pachateli někdo z ČR.

„Na jednom ze serverů jsem se díval na text oné výhružky. Je tam použita emailová adresa ze serverů společnosti yandex, což je ruská společnost. Patří k největším poskytovatelům internetových služeb v Rusku,“ vysvětlil Jiří Schmidt. Spoléhat se na spolupráci s policií v Rusku, které nám „chvílemi je a chvílemi není blízké“, komplikuje vyšetřovatelům situaci, dodává bezpečnostní expert.

I když je text bez diakritiky, je podle něho napsán kvalitní češtinou. „Osobně jsem přesvědčen, že v tom jedou i čeští občané,“ soudí. Má za to, že se v nějaké „nemocné hlavě vyloupla špatná myšlenka a rozhodnutí ji uskutečnit“.

Vyděračům jde hlavně o paniku

Policie bude k úspěchu potřebovat i dávku štěstí, myslí si Schmidt, popřípadě spolupráci někoho ze zaangažovaných pachatelů, kterému by mohly povolit nervy. Na druhé straně nepochybuje, že by ČR neměla dostatek zdatných profesionálů, kteří se mohou pustit po stopách, které mají k dispozici.

Bezpečnostní expert k vydírání v souvislosti s ebolou: Nepochybuji o účasti Čechů (zdroj: ČT24)

Pachatelé poslali text výhružného dopisu některým médiím, náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube uvedl, že jejich úmyslem je od samého počátku vyvolat paniku. Podle šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty hrozí pachatelům za trestný čin vydírání až 12 let, za obecné ohrožení až osm let. „Věnujeme se tomu maximálně ve dne v noci. Věříme, že případ budeme schopni dotáhnout do konce,“ dodal.

Šíření viru v ČR má řadu překážek, tvrdí profesor Prymula

Šíření eboly v Česku je podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly vysoce nepravděpodobné. Bioteroristé by museli mít infekční materiál, tedy krev či jinou tělní tekutinu člověka zasaženého virem. V oblasti epidemie by ji získat mohli, zřejmě by stříkačku s infekční tekutinou mohli i přepravit v kufru do Česka, při šíření by ale smrtící nákaza hrozila i jim.

CO JE EBOLA? (též krvácivá horečka)

  • Horečka ebola je vzácné závažné onemocnění, končící často smrtí, které je způsobeno virem ebola. Virus se přenáší přímým kontaktem s krví nebo jinými tělesnými tekutinami (např. slinami, močí, zvratky) nakažené osoby, zemřelé nebo živé. Přenos je možný i při nechráněném pohlavním styku s osobou, která onemocnění prodělala, během doby až tří měsíců po jejím vyléčení.
  • Nakazit se virem ebola je možné i při přímém kontaktu s krví nebo jinými tělesnými tekutinami nakažených volně žijících zvířat, uhynulých či živých, například opic, lesních antilop a netopýrů.
  • Dva až 21 dnů po nákaze virem ebola se mohou náhle objevit horečky, svalové bolesti, slabost, bolesti hlavy a bolesti v krku. Další stadium nemoci je provázeno zvracením, průjmem, vyrážkou a selháním funkce jater a ledvin. U některých nemocných se objevuje rovněž vnitřní a vnější krvácení a selhání více orgánů. Proti tomuto onemocnění není k dispozici žádná licencovaná specifická vakcína a neexistuje žádná ověřená specifická léčba.
  • K přenosu viru ebola nedochází při náhodném kontaktu na veřejných místech s lidmi, kteří nejeví známky nákazy. Virem ebola se nelze nakazit při manipulaci s penězi, potravinami nebo v plaveckém bazénu. Komáři tento virus nepřenášejí. Virus ebola se na rozdíl od viru chřipky nešíří vzduchem. Virus ebola může být snadno zneškodněn mýdlem, bělidlem, slunečním zářením, vysokými teplotami nebo sušením. Pokud se oblečení kontaminované tělesnými tekutinami vypere v pračce, virus ebola se zničí. Na povrchu, který je vystaven slunci nebo prošel sušením, tento virus přežívá pouze krátkou dobu.

(Zdroj i autor: MZV)