Rozsudek nad Janouškem je hotový, brzy by měl nastoupit za mříže

Praha – Rozsudek Romana Janouška je hotový, nejpozději v pátek má být spolu se spisem odeslán k Městskému soudu v Praze. Ten vyzve Janouška k nástupu do vězení.  Lobbista byl v polovině září pravomocně odsouzen na čtyři a půl roku za to, že v opilosti srazil ženu a z místa ujel.

Vedení pražského vrchního soudu soudu opakovaně prodlužovalo soudkyni Jaroslavě Maternové lhůtu na vypracování rozsudku, podle kterého má Roman Janoušek strávit bezmála půl dekády za mřížemi, navíc nesmí sedm let řídit. Nyní je verdikt hotový, do pátku ho bude mít k dispozici městský soud, který vyzve Janouška k nástupu do vězení. „Povinností soudu prvního stupně bude, aby rozeslal rozhodnutí obžalovanému, obhájci, poškozené, jejímu právnímu zástupci a poté, až bude mít doručenky, vyzval odsouzeného Janouška k nástupu výkonu trestu,“ shrnul, co se bude dít, mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

Advokát: Soud byl složitý, zpoždění je pochopitelné

Že písemné vypracování rozsudku trvalo bezmála půldruhého měsíce, nepovažuje advokát Miroslav Krutina za překvapivé. Soudní řízení trvalo dlouho a bylo složité. „To se musí odrazit také na rozsudku, který mnohem důkladněji než v jednodušších kauzách musí postihnout všechny skutečnosti tak, aby obstál při případném dovolání,“ poukázal Krutina. Dodal, že soudkyně patrně má hodně práce, soudy jsou podle něj přetížené. Rozsudek je přitom možné začít připravovat, až když je vynesen, protože do poslední chvíle probíhá dokazování. „Bylo by smutné, pokud měl soud vše do všech detailů hotové předem,“ podotkl.

Janoušek již ohlásil zdravotní potíže

Co bude následovat po doručení výzvy k nástupu do vězení, Janoušek již naznačil – po vynesení rozsudku avizoval, že uvažuje o žádosti o odklad trestu ze zdravotních důvodů v souvislosti s prodělanou operací hematomu v hlavě. „Budu absolvovat řadu lékařských vyšetření, protože mi není dobře. Dělám se, že mi je lépe, než mi ve skutečnosti je,“ prohlásil v září. Podle advokáta Miroslava Krutiny je právě takový odklad nejpravděpodobnější možnost, jak by se Janoušek mohl – alespoň prozatím – vyhnout uvězenění. „Pokud by se podařilo alespoň osvědčit, když už ne dokázat, že jsou zdravotní problémy takového rázu, že není možné se podrobovat léčbě ve výkonu trestu, dovedl bych si představit, že by se odložil nástup výkonu trestu po nezbytnou dobu,“ řekl Krutina, podle kterého ale má i vězeňská služba mnoho lékařských zařízení, je proto otázka, zda by její lékaři nemohli o uvězněného lobbistu pečovat sami.

Téměř za vyloučenou má naopak advokát možnost, že by nástup do výkonu trestu odložil Nejvyšší či jiný soud, na který by se Janoušek mohl obrátit s dovoláním. I když taková možnost existuje, podle Krutiny již není možné vše stihnout tak, aby Janoušek do vězení vůbec nemusel.

Odvolací soud trest zpřísnil, mohl však být i dvakrát delší

Roman Janoušek má jít do vězení za těžké ublížení na zdraví. Podle soudů se ho dopustil, když v březnu 2012 srazil ženu, do jejíhož auta předtím narazil. Postavila se mu před kapotu, Janoušek se přesto rozjel. Krátce poté mu policisté v dechu naměřili přes dvě promile alkoholu. Žena se zhruba měsíc a půl léčila v nemocnici s otokem mozku a zlomenými žebry. Žalobce tvrdil, že Janoušek se tak pokusil o vraždu, to však soudy odmítly. Městský soud poslal Janouška za těžké ublížení na zdraví na tři roky do vězení, vrchní soud, který se zabýval odvoláním, mu ještě rok a půl přidal. Za těžké ublížení na zdraví hrozí až desetiletý trest, soudy však přihlédly mimo jiné k tomu, že Janoušek zatím neměl záznam v trestním rejstříku a projevil snahu napravit následky činu. I proto ho poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.