Po pěti letech zemřel chlapec, který se chybou lékaře narodil těžce postižený

Praha - Pětiletý chlapec, který se v důsledku chyby mladého lékaře při porodu narodil s poškozeným mozkem, minulý týden zemřel. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál s tím, že rodiče chlapce pět let usilovali o odškodnění ze strany vinohradské nemocnice. Nemocnice by podle mimosoudního vyrovnání měla rodině zaplatit dvacet milionů korun. Její ředitel Marek Zeman ujistil, že nemocnice vyplacení odškodného nijak napadat nebude.

„Předpokládáme, že mimosoudní dohoda, která byla uzavřena, se naplní,“ řekl právník chlapcových rodičů Antonína Tunkla.

Fakultní nemocnici Královské Vinohrady soud v minulosti nařídil vyplacení 30 milionů odškodného. Zdravotnické zařízení se nakonec s rodinou postiženého chlapce dohodlo mimosoudně na částce zhruba o deset milionů nižší. I tak částka představuje zatím nejvyšší odškodnění, které kdy muselo jednorázově uhradit zdravotnické zařízení v ČR.

„V tuto chvíli je to vysouzené, opatrovnický soud rozhodl před smrtí chlapce kladně, že schvaluje smlouvu mezi nemocnicí a rodinou Vázlerových. Peníze rodině samozřejmě náleží, budou předmětem dědického řízení a my to nijak nebudeme zpochybňovat,“ reagoval ředitel nemocnice Marek Zeman s vyjádřením soustrasti rodině.

Lékař nereagoval na komplikace

Lékař z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Daniel Brandejs byl po několika soudních líčeních zproštěn viny za údajné chyby při porodu přesto, že předtím mu soud uložil podmíněný trest a zákaz činnosti. Podle soudního verdiktu z roku 2013 se ale nepodařilo prokázat, že skutek spáchal právě on. Osudný porod trval tři hodiny, vedl ho právě porodník s roční praxí a bez atestace. Po dvou hodinách přivolal na pomoc kolegyni, která porod ukončila tak, že dusící se dítě vytáhla kleštěmi.

Dítě po porodu mělo poškozený mozek i další orgány a vyžadovalo nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou péči. Kromě ochrnutí byl chlapec slepý a hluchý. Podle soudního znalce byl porod natolik komplikovaný, že měl skončit císařským řezem. Matce to však prý nikdo nenabídl.