Nárůst HIV v ČR pokračuje, za devět měsíců se nakazilo 185 osob

Praha – Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS při Státním zdravotním ústavu informovala o nových číslech nakažených AIDS za letošní rok. Během tři čtvrtě roku bylo letos evidováno víc lidí než v dřívějších letech za celý rok. Trend nárůstu nově zjištěných nemocných osob zaznamenává laboratoř od roku 2003. Situaci monitoruje od roku 1985.

Statistiky roku 2014 zatím hovoří o 185 nakažených virem HIV, do konce roku počet pravděpodobně překoná nový český rekord. Počty lidí, kteří se touto nevyléčitelnou nemocí nově nakazí, totiž pravidelně stoupá už více než deset let. Výjimkou v tomto byl ale třeba rok 2011, kdy byl meziroční počet nových případů nižší.

Pro srovnání s minulým rokem, v září bylo evidováno 176 nově nakažených HIV a za celý rok to potom bylo 235 případů. Lékaři varují před podceňovaním rizik. Letos uplynulo třicet let od objevení viru HIV a Ladislav Machala z Nemocnice Na Bulovce uvedl, že se strach z této nemoci vytrácí. 

Vývoj HIV v ČR

2013…..235 nakažených

2012…..212 nakažených

2011…..153 nakažených

2010…..180 nakažených

2009…..156 nakažených

2008…..148 nakažených

Onemocnění AIDS se zatím letos projevilo u sedmnácti osob. „Ve 13 případech šlo o pacienty, kteří byli až letos diagnostikováni jako HIV pozitivní, a to přímo ve stadiu AIDS,“ uvedla laboratoř. Celkové množství lidí, kteří onemocněli AIDS, je v poměru k HIV nemocným podstatně nižší. Rozvoj medikamentů totiž umožňuje zlepšit situaci nemocných, případně prodloužit život. Kvůli AIDS tak letos zemřelo devět nemocných.

V průběhu dvaceti devíti let, kdy Státní zdravotní ústav sleduje tento problém, odhalili v Česku 1 928 mužů a 379 žen nakažených HIV. Dohromady 1 640 osob zatím onemocnění zdárně vzdoruje, neprojevily se u nich žádné příznaky. Naopak nemoc propukla u 419 lidí.

O HIV a AIDS

Vir HIV napadá lymfocyty (podtyp bílých krvinek) v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Množství lymfocytů po nakažení prudce klesne během zhruba šesti týdnů. Propad se následně zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Jako první objevili vědci onemocnění AIDS v roce 1981, o pár let později následovalo zjištění původce nemoci ve viru HIV. Zkratka AIDS v překladu znamená syndrom získaného imunodeficitu, zkratka HIV pak virus způsobující ztrátu obranyschopnosti u člověka.

Vydáno pod