Zeman prý v Číně o lidských právech mluvil. Havla má za utopistu

Praha - Prezident Miloš Zeman odmítá, že při nedávné státní návštěvě Číny nehovořil o lidských právech. Sešel se mimo jiné s představiteli tamní občanské společnosti a s touto skupinou přibližně pěti lidí, mezi nimiž byli bloggeři a politologové, debatoval o lidských právech. Uvedl to v Hovorech z Lán vysílaných na Radiožurnálu. Reagoval také na výrok Václava Klause, který označil Václava Havla za reformního komunistu. Podle Zemana to byl spíše utopista, který si přál „krásný nový svět“. Zdůraznil, že Havla označuje za utopistu velmi přátelsky, nikoliv pejorativně.

„Řekl bych, že jsem se sešel s čínskou stranou mírného pokroku v mezích zákona,“ zhodnotil postavení čínských účastníků schůzky na tamní politické scéně. „Tam jsme se právě bavili o těch otázkách, k jejichž diskutování mě vybízí zběsilá pražská kavárna, aniž by si uvědomila, že k této diskuzi opravdu došlo,“ doplnil.

Odmítl kritiku, že citlivou otázku porušování lidských práv v Číně neotevřel při jednáních s jejími oficiálními představiteli. Bloggeři, jejichž blogy sledují desítky milionů lidí, a politologové, kteří vydávají své knihy v milionových nákladech, podle něj představují čínskou občanskou společnost. Lidé, kteří se s ním setkali, prý sami sebe označovali jako „názorové vůdce“.

Havlův sen neměl motor, míní Zeman

„Václav Havel si samozřejmě přál to nejlepší pro republiku, ale jeho problém byl v tom, že jeho sen neměl motor,“ řekl Zeman. Motorem myslí soubor pravidel, jako jsou zákony proti korupci, praní špinavých peněz a tunelování. „On dokonce tomu tunelování dlouhou dobu bezelstně přihlížel, věřil svému snu a já ho za to nekritizuji,“ podotkl prezident. Sen o krásném novém světě podle něj někdy končí Viktorem Koženým.

Zeman odmítl kritiku, o lidských právech prý v Číně mluvil (zdroj: ČT24)

Klaus v sobotním rozhovoru pro Mladou frontu Dnes řekl, že Havel nechtěl politickou demokracii standardního typu. On nenáviděl politické strany, chtěl svá milovaná hnutí, řekl listu Klaus. „A zásadním způsobem odmítal tržní ekonomiku, ač si myslím, že z ní sám osobně velmi tyl. On ale prostě nechtěl trh. Možná si vzpomínáte na jeho výroky, že trh je hokynářství. To byl nepřetržitý ideový souboj s tímto pohledem na svět,“ uvedl Klaus.

Vydáno pod