Zákon o dětské skupině platí, sněmovna přehlasovala Zemanovo veto

Praha - Poslanecká sněmovna přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana a prosadila tak zákon o dětských skupinách. Prezident zákon vetoval, protože podle něj ohrožuje zachování lesních školek. Koalice chce jejich situaci řešit novelou.

Vládní koalice už dříve uvedla, že chce veto prezidenta přehlasovat, ale současně nechce poškodit alternativní formy předškolního vzdělávání. Připraví proto novelu zákona, kterou by do pátku měli podepsat předsedové koaličních klubů a měla by být předložena, jakmile zákon o dětských skupinách vyjde ve sbírce. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude mít novela na prosincové schůzi sněmovny „maximální prioritu“, aby mohla být schválena na začátku příštího roku. Návrh vychází z lidoveckého materiálu, který už je vypracovaný.

Dětské skupiny, které začaly vznikat v reakci na nedostatek míst v mateřských školách, dostanou díky dnes přijaté normě zákonný rámec. Mimo jiné se předpokládá jejich povinná registrace a splnění hygienických podmínek. Ty by ale nemohlo splnit 120 existujících lesních školek, v nichž se na 2 500 dětí vzdělává převážně v přírodě a jídlo mají z domova.

Podrobné znění zákona o dětské skupině si můžete přečíst zde.

Senát kvůli tomu navrhoval, aby registrace byla dobrovolná, což by umožnilo další existenci lesních školek. Sněmovna ale jeho žádost v září odmítla. Zeman to ve zdůvodnění svého veta zkritizoval. Zákon podle něj alternativy péče o dítě omezuje pouze na jeden druh registrovaných subjektů splňujících přísné podmínky plynoucí ze zákona. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka ale Zeman rozhodnutí poslanců respektuje: „Pan prezident považuje za důležité, aby byla otázka lesních školek vyřešena v jejich prospěch.“

Novela, kterou chce koalice připravit, počítá s tím, že se podmínky pro provozování těchto zařízení zmírní. Umožní jim dobrovolnou registraci, tedy řešení v duchu senátní verze, kterou poslanci odmítli. Představitelé Asociace lesních mateřských škol, České rady dětí a mládeže, Člověka v tísni a Unie center pro rodinu a komunitu ale pochybují, že se novelu podaří přijmout. „Za čistší bychom považovali způsob nepřehlasovat veto prezidenta a začít pracovat na novém zákoně. Časově v tom nevidíme zase až takový rozdíl. Jinak nám nezbyde než doufat, že to někdo zařídí, ale domníváme se, že ta nejistota je zbytečná,“ uvedl už dříve předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

„Rodiče si budou moci uplatnit novou slevu na dani ve výši nákladů vynaložených na místění dítěte v mateřské škole nebo v jiném zařízení péče o děti předškolního věku. Poprvé tuto novinku bude zřejmě možné uplatnit již za rok 2014,“ upozornil odborník na zdanění fyzických osob PwC Tomáš Hunal. Sleva na dani bude podle něj poskytnuta ve výši prokazatelně vynaložených výdajů, maximálně však do 8 500 korun na jedno dítě.