Nezapomínáme 17. listopad, hlásá výroční známka České pošty

Praha – Roky 1939 a 1989 se nesmazatelně zapsaly do historie českého státu a nyní se staly součástí vizualizace nové poštovní známky. S mottem „Nezapomínáme 17. listopad“ ji Česká pošta vydala k pětadvacátému výročí sametové revoluce. Jedná se teprve o druhou takovou připomínku v historii samostatného Česka. Cena známky bude třináct korun a autorem jejího návrhu je akademický malíř Jan Kavan.

Odhalení výtvarného řešení se zúčastnil premiér Bohuslav Sobotka a podotkl, že je důležité si obě historická data připomínat - jak 17. listopad 1939, tedy Mezinárodní den studentstva a zavření českých vysokých škol, kterému předcházelo uctění památky Jana Opletala a rozsáhlé zatýkání českých studentů, tak 17. listopad 1989, kdy došlo k sametové revoluci. Studenti si tehdy připomněli tragické události před padesáti lety a klidná manifestace se změnila ve stávku za svobodu, demokracii a politické reformy.

Finální podoba známky zahrnuje trikoloru, státní znak a výše zmíněný text „Nezapomínáme 17. listopad“. Po obou stranách pak stojí právě obě významná data. 

Malíř Jan Kavan získal zakázku na poslední chvíli. „Známka se běžně dělá půl roku dopředu,“ uvedl autor. „Nejhorší na tom bylo to, že téma už je velice opotřebované. Chtěl jsem najít něco nového a jiného než véčka, růže, klíče a ostnaté dráty,“ dodal. Do jednoho z návrhů zapracoval hákový kříž a srp, avšak bylo mu jasné, že se jedná o příliš „těžký kalibr“. Po několika dalších neúspěšných pokusech tedy přistoupil k současné podobě.

První známka připomínající 17. listopad vyšla v České republice už v roce 2009. Stejně jako její mladší sestra připomínala jak rok 1939, tak 1989. I v Československu ale vyšla jedna známka připomínající tyto události 17. listopadu a byl na ní znázorněn Jan Opletal. Známku navrhl Josef Herčík a symbolizovala odpor studentů proti nacismu. V Československu byla schválena k vydání už v červnu 1989, tedy pět měsíců před pádem komunistického režimu.