Policie chce kvůli pozemkům v Praze 11 vydat senátora Pešáka

Praha - Policie žádá o vydání dalšího zákonodárce - senátora za ODS Milana Pešáka. Chce ho stíhat kvůli údajně nevýhodnému prodeji pozemků v Praze 11. Senátor působil v inkriminované době na tamní radnici jako zastupitel. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) už v této věci obvinili 40 lidí. Sám Pešák se cítí nevinný.

Pešák usedá do lavic Valdštejnského paláce pravidelně už druhým rokem. Předtím ale mimo jiné působil jako pražský radní a hlavně byl osm let zastupitelem na radnici v Praze 11. A právě tohoto období se týká policejní obvinění. „Vyšetřování je vedeno pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku, kdy škoda byla předběžně vyčíslena na zhruba 20 milionů korun,“ řekl České televizi mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Podle policie se měl Pešák společně s dalšími 39 zastupiteli v roce 2010 podílet na nevýhodném prodeji obecního majetku. Jedná se například o pozemky v pražských Roztylech. Zastupitelé v létě v roce 2010 odsouhlasili jejich prodej za 50 milionů korun. Zároveň odsouhlasili i prodej parcel v okolí ulice Stříbrzkého za čtyři miliony korun.

Pešák: Cítím se šikanován za svá politická rozhodnutí

Kritici tehdy označili obě ceny za neúměrně nízké. Pešák se ale cítí nevinný, na hlasování si podle svých slov už navíc nepamatuje. „Cítím se šikanován za svá politická rozhodnutí,“ řekl ČT. „Starosta to doporučoval, tak většina lidí to prostě brala, jakože s tím souhlasí. S panem kolegou Popovem jsme se od toho odkláněli,“ komentovala prodej pozemků bývalá zastupitelka Marta Šorfová (ODS).

Senátor a předseda mandátového a imunitního výboru Jiří Oberfalzer (ODS) má ale vážné pochybnosti, zda je trestným činem hlasování v zastupitelském sboru. Senát by měl o vydání svého člena hlasovat zhruba za měsíc.

Pešák je vůbec první nevidomý senátor v historii Česka. Svou práci zvládá stejně jako jeho kolegové. Ještě před příchodem do horní komory se věnoval podobně postiženým lidem - před 25 lety zakládal Unii nevidomých a slabozrakých.

Vydáno pod