Klaus: Havel byl zásadní odpůrce politických stran

Praha – Největším neúspěchem politického vývoje v České republice po roce 1989 je vyprázdněnost politických stran. Ve speciálním vydání Hyde Parku ČT24 k 25. výročí listopadových událostí to řekl bývalý prezident Václav Klaus. Za spoluviníka tohoto vývoje označil Václava Havla, který byl podle něj fatálním odpůrcem politického uspořádání.

Václav Klaus v Hyde Parku (zdroj: ČT24)

„My jsme měli jasné strany napravo, nalevo, středové atd., ty přicházely s nějakými ideami. To byla obrovská výhoda, která nám v 90. letech nesmírně pomohla,“ popsal Klaus politické uspořádání, které se podle něj po sametové revoluci podařilo vytvořit poměrně rychle a racionálně. Strany prý tehdy byly dobře ideologicky definované, ale v průběhu minulého desetiletí jsme se dostali do úplně jiného politického světa: „S jistou významností nebo vahou zůstala už jenom jediná politická strana, a to je sociální demokracie, ostatní jsou slaboučké nebo to jsou obchodní organizace, i když nevím, jestli ten název je správný,“ komentoval Václav Klaus otázku jednoho z diváků Hyde Parku, proč se politické strany proměnily organizace obchodující se svým vlivem.

Václav Havel s Václavem Klausem
Zdroj: ČT24

Eroze klasické politiky má u nás podle Klause ještě dvě příčiny. Kromě Havlova vlivu upozornil i na slabost samotných stran: „Já jsem nešťastný z toho, jak se vyvinula ODS v poslední dekádě a že poztrácela svou pozici, to je samozřejmě neštěstí pro naši zemi. Takže druhá věc je, že to byl vnitřní vliv v těch stranách,“ uvedl spolu s vnější příčinou, kterou vidí v tlaku Evropské unie a vlivu Západu, „kdy se opět bojuje za nejrůznější nové ideologie, které v podstatě s těmi standardními pravolevými postoji nemají nic společného,“ přičemž podle bývalého prezidenta rozbíjejí standardní politickou strukturu z definice.

„Opoziční smlouva je jen název, který jsme vymysleli cestou na tiskovou konferenci.“

Mezi třemi vlivy, které Václav Klaus vyzdvihl jako příčiny eroze klasických politických stran v České republice, chybí podle řady politologů i novinářů jeho vlastní produkt. Totiž tzv. opoziční smlouva, kterou v roce 1998 podepsal jako předseda ODS s předsedou vítězné ČSSD Milošem Zemanem. Podle kritiků tato smlouva umrtvila politickou soutěž v zemi a vytvořila skvělé prostředí klientelismu všeho druhu.

„Každá smlouva o vládnutí, která je většinou ve formě koaliční smlouvy, znamená na jistou dobu umrtvení politického souboje, protože vznikne vládní nebo naopak opoziční většina, která na čtyři roky mezi volbami vykolíkuje politický prostor a teď svými hlasy převálcovává zbytek politického spektra. Toto je standardní vývoj,“ reaguje Klaus. Pokud se nepodaří vytvořit většinu tohoto typu, dodal, vznikají nejrůznější menšinové vlády, které jsou v Evropě běžné. „Ty menšinové vlády jsou založeny na jisté dohodě koalice s tou v tu chvíli většinovou opozicí, že za té a té podmínky je nechají vládnout. Férovost je dát jasné podmínky na papír. Opoziční smlouva je jen název, který jsme v tu chvíli vymysleli, když jsme šli na tiskovou konferenci,“ vzpomíná bývalý prezident.

Lídři stran opoziční smlouvy
Zdroj: ČT24

Havel opoziční smlouvu okamžitě kritizoval

Opoziční smlouva ovšem vyvolala vlnu odporu napříč celou společností. Rizika nestandardního smluvního paktu okomentoval i Václav Havel v dokumentu České televize ‒ Vládneme, nerušit. „Já myslím, že sám fakt, že strany s dost rozdílným programem uzavřou koalici, není tak neobvyklý… Problém je v tom, že to nebyla žádná koalice, bylo to spiknutí, abych tak řekl,“ uvedl Havel, který jako prezident opoziční smlouvu kritizoval bezprostředně po jejím ohlášení: „Mám obavu z toho, aby takováto smlouva nevedla k trvalému rozdělení moci ve státě, k pouhému, ale zato trvalému omezení politického pluralismu,“ prohlásil na tiskové konferenci 9. 7. 1998.

Podle Havla se totiž ODS a ČSSD dohodly, „že změní volební systém a ty prcky všechny vyženou a zadruhé se boudou střídat v té vládě, jednou povládne ten, jednou onen, vždyť tam byla klausule v té opoziční smlouvě v tom smyslu, že to tak bude napořád,“ doplnil v dokumentu Vládneme, nerušit k nestandardnosti paktu.