Rok 1989 pozitivně hodnotí dvě třetiny Čechů, ale jen půlka Slováků

Praha – Sametová revoluce je jedna z nejlépe vnímaných událostí v historii Česka, lépe lidé hodnotí jen první republiku. Dvě třetiny Čechů jsou přesvědčeny o tom, že společenská změna, která nastala v roce 1989, stála za to. Slováci jsou mnohem kritičtější, události v listopadu 1989 jich pozitivně hodnotí jen polovina (51 procent). „Zjišťujeme, že lidé si myslí, že se zlepšila situace v oblastech jako možnost vyjádřit svůj názor, svobodný přístup k informacím, možnost cestovat a pracovat v zahraničí nebo přístup ke vzdělání,“ upřesnila Paulina Tabery z Centra pro výzkum veřejného mínění při Sociologickém ústavu Akademie věd.

Tabery upozornila, že nejvíce lidé ocenili možnost volně cestovat. „Potom jsou oblasti, kde se to změnilo spíše k horšímu, tam lidé jmenují spíše sociální situaci, tíživěji vnímají pracovní příležitosti, bezpečnost a sociální jistoty,“ dodala.

Hodnocení událostí České historie
Zdroj: ČT24/CVVM

Pozitivně události před 25 lety podle průzkumu hodnotí 61 procent Čechů, první republiku pak o procentní bod více. Studii společně zveřejnily Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR a Inštitut pre verejné otázky Bratislava. Slováci jsou v hodnocení historie kritičtější. Události v listopadu 1989 hodnotí pozitivně 51 procent tamních respondentů a 53 procent vidí pozitivně i první republiku. Slováci více oceňují vznik samostatného státu v roce 1993 a Slovenské národní povstání. U této události mohl být výsledek podle autorů částečně ovlivněn nedávným výročím, které bylo na Slovensku velmi připomínáno.

Průzkum CVVM
Zdroj: ČT24/CVVM

Ve srovnání období před listopadem 1989 a současnosti hodnotí 55 procent Čechů svoji nynější životní úroveň jako lepší. U Slováků jsou to zhruba dvě pětiny respondentů. Lidé nejvíce oceňují možnost studovat, pracovat a cestovat do zahraničí, svobodný přístup k informacím a možnost vyjádřit svůj názor.

  • „Nesrovnávejme nesrovnatelné. A pro mě nesrovnatelným je život dnes a život před 25 lety,“ řekl bývalý prezident Václav Klaus.
  • „Je to milionkrát lepší, spoustu možností, svoboda je můj kyslík,“ domnívá se bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

Lidé jsou ale současně často zklamaní z možností získat slušné společenské postavení, sociální jistoty či pracovní příležitosti. Slováci také velmi negativně posuzují zdravotní péči, podle 55 procent je nyní horší než před rokem 1989, naopak 53 procent Čechů se domnívá, že má nyní lepší zdravotní péči. „Příliš negativně ani pozitivně není vnímána oblast rovnosti před zákonem,“ poukázala Tabery.

„Nechali jsme lidi hodnotit politický systém před rokem 1989 a současný politický systém, kromě ideologických postojů do toho ale vstupuje také aktuální situace,“ uvedla Tabery například nespokojenost s politiky.