Úřednice si přeposílala dávky zemřelých na účet. A nebyla sama

Frýdek-Místek – Úřad práce ve Frýdku-Místku řeší podvody jedné ze svých úřednic s vyplácením sociálních dávek. Pracovnice údajně využila chybu v komunikaci databází úřadu práce a evidence obyvatel a přeposílala si na soukromý účet sociální dávky zemřelých lidí. Podvod jí měl za dva roky vynést přes milion korun.

Dvaapadesátileté ženě dovolila mezera v systému evidence klientů měnit čísla účtů, na které se vyplácely dávky lidí, u nichž úřad nevěděl, že zemřeli. Na účet jí tak přišlo jeden a čtvrt milionu korun. Po zjištění chyby úřad pracovnici zamezil v přístupu do systému a dostala okamžitou výpověď.

Celý podvod vyšel najevo jen díky tomu, že nadřízená úřednice si v televizní reportáži všimla stejného podvodu na jednom z jiných úřadů práce. Rozhodla se proto ve Frýdku-Místku pro okamžitou kontrolu.

Podle policie úřednice neokrádala stát o dávky jediná, podobným způsobem si je údajně přeposílaly i další referentky. „Věc šetříme jako podvod, až závěr nám ukáže, zdali toto budeme kvalifikovat jako přečin, nebo vážnější zločin,“ uvedl jeden z vyšetřujících policistů. Zatím jediné vyšetřované ženě už policie obstavila dva domy do výše způsobené škody.

Úřednice si měla posílat dávky na účet. Přišla si na 1,3 milionu (zdroj: ČT24)

Dávky vyplácí úřady automaticky na základě toho, že úřednice klienta do systému zavedou. Pokud zemře, v evidenci obyvatel se to sice projeví, ovšem v evidenci úřadu práce už ne. A vyplácení dávek může pokračovat. Ministerstvo práce a sociálních věcí je si vědomo toho, že informační systémy na podřízených úřadech nejsou v dobrém stavu. Za jediné řešení považuje systém úplně nový, ten ale bude fungovat nejdříve za rok.