Okamura se prý neprovinil svými výroky o táboru v Letech

Praha – Podle policie se šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura nijak neprovinil svými výroky o táboru v Letech u Písku. ČT to sdělila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Okamura o prázdninách prohlásil, že mýtus o romském koncentračním táboře je podle dostupných informací lež - za to na něj aktivisté podali trestní oznámení mimo jiné kvůli popírání genocidy.

„Mýtus o romském koncentráku je podle dostupných informací lež. Byl tu pracovní tábor pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci, včetně Čechů a Němců z protektorátu. Internováni nebyli na základě etnika, ale cikánského způsobu života, to znamená, že pracující Romové tu nebyli,“ citoval Okamurova slova server Parlamentní listy. 

V táboře nedaleko Písku zahynulo v letech 1942 a 1943 nejméně 326 lidí. Podle Okamury tam ale lidé umírali „v důsledku staroby a chorob, které do tábora přivlekli kvůli svému předchozímu kočovnému stylu života“. 

Policie se podle mluvčí zabývala trestním oznámením, podle kterého se mohl Okamura dopustit trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Podle dřívějších informací serveru Romea.cz je podal předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička. „Šetřením policie nebylo zjištěno naplnění skutkové podstaty trestného činu, přestupku ani jiného správního deliktu,“ uvedla Zoulová.

Mezi politiky vyvolaly Okamurovy výroky bouři nevole

Výroky šéfa Úsvitu vyvolaly mezi ostatními politiky vlnu nesouhlasu, odmítl je např. prezident Zeman, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je označil za hanebnost. „Já si myslím, že by se měl přinejmenším omluvit. Já si dokonce myslím, že to je na odchod z politiky, že ideální reakce by byla rezignovat na všechny politické funkce,“ reagoval na výroky ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). 

„Já si myslím, že ty výroky pana Okamury jsou velmi nešťastné. On používá jazyk protektorátní propagandy z před roku 1945 a popírá historické skutečnosti,“ reagoval premiér Sobotka.  

Pietní akt v Letech u Písku
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Sám Okamura pak v reakci na kritiku vydal stanovisko, v němž tvrdil, že ani na vteřinu nezpochybnil bezpráví, které se v Letech za druhé světové války odehrávalo. Svými prvními slovy se prý nesnažil zpochybnit zločiny spáchané na těch, kdo byli z Let odvezeni do koncentračních táborů. „Odmítám a vždy budu odmítat jakékoli bezpráví na jakékoli skupině obyvatel. Romové, kteří tu byli shromážděni, byli následně z velké části zavražděni v koncentračních táborech. Romský holokaust je strašný a tábor v Letech byl zločinný,“ prohlásil pro ČT.