17. listopad ve jménu diskusí, kultury a protestu proti Zemanovi

Praha - 17. listopadu ožijí ulice Prahy i dalších českých měst celou řadou kulturních a společenských akcí. Pětadvacáté výročí sametové revoluce připomenou koncerty, filmové projekce i divadelní představení, z nichž velkou část zastřešuje Festival svobody, který vznikl ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla, Nadací Film a sociologie a dalšími organizacemi. Chybět nebudou ani tradiční setkání na místech, kudy procházely v roce 1989 dějiny. Letošní oslavy budou ale také o aktuální politice: sejdou se totiž odpůrci i příznivci prezidenta Miloše Zemana. ČT24 si v pondělí 17. listopadu výročí připomíná celodenním speciálním vysíláním.

Své síly pro pořádání Festivalu Svobody spojili současní studenti i pamětníci revoluce, lidé rozdílných profesí a zájmů. „Chtěli jsme ukázat, že ten listopad žije nejen v nás, pamětnících, ale i v mladých lidech,“ řekl hlavní organizátor Festivalu svobody a bývalý slovenský ministr kultury Ladislav Snopko.

V den 25. výročí sametové revoluce promění studenti Národní třídu v korzo plné živé hudby, divadel, workshopů. „Na Národní třídě vytvoříme celodenní pouliční slavnost, mělo by to být především pozitivní,“ zve hlavní koordinátor studentské akce na Národní třídě Martin Pikous. Akce nazvaná Díky, že můžem! – Korzo Národní zve také na několik výstav na piazzettě Národního divadla, graffiti workshop, skate exhibici a různá oddechová místa v podobě venkovních kaváren nebo veřejné čítárny. Celodenní program začíná dopolední mší, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka.

Knihovna Václava Havla ve spolupráci s Palácem Lucerna a Nadací Fórum 2000 připravila sérii debat a diskusí i výstav. V pasáži Lucerna bude k vidění výstava fotografií Pavla Hrocha z demonstrací v roce 1989 i běžného života počátku 90. let nazvaná S chtíčem po svobodě. Kino Lucerna pak promítne dokumentární i hrané filmy.

Karnevalový průvod Sametové posvícení, který se inspiruje basilejským festivalem Fastnacht, proběhne ve státní svátek 17. listopadu tento rok už potřetí. S pomocí masek v nadživotní velikosti a alegorických konstrukcí upozorňuje na aktuální společenská témata.

Speciál 25 let od sametové revoluce
Zdroj: ČT24

Výročí 17. listopadu neopomene ani Česká televize, která po celý den připravila speciální vysílání. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24. Kromě článků, které připomínají přelomové události, zde najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.

Upoutávka: ČT24 připomíná Listopad 1989 (zdroj: ČT24)

Český rozhlas připomene události sametové revoluce velkým koncertem na Václavském náměstí, na němž vystoupí Michal Prokop, Jiří Suchý, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, David Koller, Lenka Dusilová, Dan Bárta, Michael Kocáb či Aneta Langerová. Koncert, který potrvá od 18:00 do 20:00, budou moderovat Lucie Výborná a Michal Horáček.

Akce Znovu zvonit klíči, kterou společně připravily studentské organizace, začne v devět hodin pietním aktem u Hlávkovy koleje, pokračovat bude pochodem studentů do Žitné ulice a vyvrcholí ve 14:30 setkáním na Albertově a diskusí se středoevropskými prezidenty na právnické fakultě. Vzpomínkových akcí se zúčastní i politici, premiér Bohuslav Sobotka dorazí na Národní třídu už v 9 hodin ráno, prezident Miloš Zeman ze zúčastní setkání na Albertově ve 14:30. Sdružení Bez komunistů.cz  pořádá k 25. výročí událostí 17. listopadu v 17:00 hod. na Národní třídě happenig Světlo pro svobodu aneb Svíčky pro oběti komunismu. Účastníci se propojí se zapálenými svíčkami do lidského řetězu. Akce se ve stejném čase koná i v dalších městech (Hradec Králové, Liberec), v Paříži zapálí svíčky synové Natalije Gorbaněvské Jaroslav a Josef.

Předávání cen Paměť národa
Zdroj: ČT24

V pondělí 17. listopadu budou předány také Ceny Paměti národa, které oceňují ty, již zažili zlomové okamžiky minulého století doslova na vlastní kůži a zároveň svými činy prokázali, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova. Letošní Ceny Paměti národa mají poprvé mezinárodní charakter a nominovány jsou dvě desítky osobností z Čech, Slovenska, Německa, Maďarska a Polska, ocenění získá pět z nich. ČT2 odvysílá přenos udílení cen ve 20:00.

Sedmnáctý listopad bude mít kromě připomínky událostí roku 1989 také současný rozměr, do ulic se chystají příznivci i odpůrci prezidenta Miloše Zemana. Velký zájem vzbudila iniciativa hudebníka Martina Přikryla s názvem Chci si s vámi promluvit, pane prezidente. Účastníci happeningu, který začne v 11 hodin na Národní třídě, chtějí Zemanovi symbolicky dát „červenou kartu“ a vyzvat ho, aby zvážil svou abdikaci. Protest proti hlavě státu chystá také akce s názvem Miloši, my tu ještě jsme, která začíná v Praze na Betlémském náměstí 17. listopadu ve dvě hodiny odpoledne. Na pondělní čtrnáctou hodinu ohlásili shromáždění také prezidentovi stoupenci. Akce má název Stojíme za svým prezidentem - braňme našeho demokraticky zvoleného prezidenta proti mediální agresi a koná se na Klárově.

Schéma policejního zásahu proti studentskému pochodu 17. listopadu 1989
Zdroj: ČT24/ČT24 / Totalita.cz
Trasa studentského pochodu 17. listopadu
Zdroj: ČT24/ČT24 / Totalita.cz

17. listopad v Brně

Nadační fond studentů FF MU pořádá od 18:00 do 21:00 hodin lampionový průvod k Mezinárodnímu dni studenstva, který projde po trase Moravské náměstí, Solniční, Komenského náměstí, Jaselská, Arne Nováka, Grohova, Jiráskova, Konečného náměstí, Veveří, Mučednická, Březinova a Kraví hora. Studentské shromáždění Listopadem to nekončí, které má za cíl připomenout si události 17. listopadu 1989, je organizované studenty Masarykovy univerzity. Ani Brňané se 17. listopadu nevyhýbají aktuálním tématům, na Malinovského náměstí se koná akce s názvem Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente - Brno (Červená karta Zemanovi).

17. listopad v Ostravě

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě se 25 let po revoluci při akci Dnes nehrajeme! Diskutujeme! stane opět prostorem pro otevřenou diskusi. Moderátorem večera bude sociolog Jiří Siostrzonek, debaty se zúčastní dále farář, chartista a překladatel Miloš Rejchrt, slovenský spisovatel Michal Hvorecký, malíř a pedagog Daniel Balabán, psycholog Jeroným Klimeš či publicista Libor Dvořák. Česká televize uvede v ostravském minikině všechny nové filmy z cyklu Roberta Sedláčka České století. Tématy jsou sovětská invaze, vznik Charty 77, samotná revoluce a rozdělení Československa.

17. listopad v Olomouci

Studenti, akademici a ostatní zájemci budou 17. listopadu pochodovat od radnice na Žižkovo náměstí. Zazní Modlitba pro Martu, proslov rektora Jaroslava Millera a mluvčího studentů, na závěr česká hymna. Předtím proběhne u sloupu Nejsvětější trojice projekce slavných záběrů z listopadu 1989.

17. listopad v Opavě

Už dopoledne bude vedením města organizovaná vzpomínková akce na náměstí Slezského odboje. Od 17 hodin začne lampionový průvod centrem města. Průvod povedou studenti v kostýmech za doprovodu bubenického souboru. Na trase potkají účastníci asi deset figurín a živých soch v podání herců Slezského divadla. Slezské divadlo uvede premiéru původní hry k 25. výročí sametové revoluce – Plné ruce revoluce.

Vydáno pod