Kauza Key Investments: Policie navrhuje obžalobu

Praha - Protikorupční policie dnes navrhla obžalovat tři bývalé členy představenstva investiční společnosti Key Investments. Podle detektivů způsobili více než 40 subjektům škodu zhruba 840 milionů korun, podle policejního obvinění jim může hrozit až osm let vězení.

Společnost Key Investments fungovala jako prostředník, přes kterého několik pražských městských částí či firem investovalo své peníze. Ty měly být investovány do relativně bezpečných a hodnotných cenných papírů. Nicméně se tak nestalo a finance šly do neobchodovatelných akcií a dluhopisů společností, na které byla Key Investments napojena. Peníze takto investovaly například městské části Praha 6, 10 a 13 (dohromady firmě všechny radnice svěřily více než půl miliardy korun), města Sokolov, Votice a z právnických osob například Sokolovská uhelná.

Trojici čelných představitelů společnosti KI policie obvinila loni v dubnu, a to za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. V případě odsouzení jim hrozí osm let vězení. Všichni obvinění měli v letech 2007–2011 působit ve statutárních orgánech KI, podle starších informací České pozice tato policejní informace odpovídá Danielu Brzkovskému, Kláře Fensteterové a Aleně Štorkanové.

Key Investments

Společnost byla zapsána do obchodního rejstříku v březnu 1999 jako SI Asset Management, na Key Investments byla přejmenována v prosinci 2004. Předmětem podnikání společnosti bylo mimo jiné poradenství v oblasti investic, činnost ekonomických a organizačních poradců a poskytování investičních služeb.

Do povědomí veřejnosti se KI dostala v roce 2007 v souvislosti s podezřelými akciovými obchody bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Tomu slovenská pobočka KI půjčila peníze na nákup menšinového podílu ve společnosti Moravia Energo. Gross následně akcie prodal, přičemž údajně na transakci vydělal zhruba 80 milionů korun.

O firmě KI se loni hovořilo také v souvislosti s bývalým ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem (ODS). V roce 2008 se na účtu jeho matky objevily dluhopisy KI v hodnotě 16 milionů korun, které za několik měsíců prodala. Když transakce vyšla najevo, ministr oznámil, že šlo o jeho osobní peníze a o historické rodinné prostředky, které chtěl „odklonit“ před nároky své manželky, se kterou se rozváděl. Kocourek pod tlakem aféry opustil vládu.

V dubnu 2011 KI ukončila činnost obchodníka s cennými papíry a v červnu 2012 sama na sebe podala návrh na insolvenci. Největším věřitelem firmy podle návrhu byla Sokolovská uhelná, které KI dlužila více než 51 milionů korun. Insolvenčním správcem byl jmenován Jiří Švihla. Soud poté rozhodl o úpadku a v listopadu 2012 o prohlášení konkursu na majetek dlužníka.

Vydáno pod