V příštím týdnu se ochladí, mrznout ale nemá do poloviny prosince

Praha – Po extrémně teplém období se v Česku v příštím týdnu ochladí, mrznout by ale přes den nemělo až do poloviny prosince. Nejvíce srážek očekávají meteorologové koncem listopadu, kdy by se také mohly objevit noční mrazy. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V příštím týdnu by se denní teplotní maxima měla v průměru pohybovat kolem osmi stupňů Celsia, koncem listopadu kolem pěti stupňů a v prvním prosincovém týdnu kolem šesti stupňů. Poté klesnou na průměrně čtyři stupně Celsia. Až do poloviny tak prosince zůstanou teploty podle meteorologů výš, než je v této době obvyklé. „Jen poslední listopadový týden by měl být teplotně normální,“ uvedl ČHMÚ.

U průměrných nočních teplot očekávají meteorologové postupný pokles nejnižších hodnot od čtyř stupňů nad nulou v příštím týdnu po skoro minus dva stupně před polovinou prosince.

Množství srážek by podle výhledu mohlo být v porovnání s dlouhodobou statistikou průměrné nebo slabě nadprůměrné. „Na srážky nejchudší by měl být druhý prosincový týden,“ předpověděl ústav. Jak ale meteorologové upozorňují, dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od vývoje počasí – vyjadřuje jen očekávaný trend.

Dlouhodobá průměrná teplota pro zbytek listopadu a první polovinu prosince je podle meteorologů 0,8 stupně Celsia. Největší teplo v tomto období bylo v roce 2006 s průměrem 5,6 stupně. Nejchladněji bylo v roce 1998, kdy průměr činil minus tři stupně Celsia.