Šabata, Havel, Komárek – pro Sobotku největší osobnosti Listopadu 89

Praha – Jaroslav Šabata, Václav Havel a Valtr Komárek – tři vůdčí tváře listopadu 1989, které nejvíce ovlivnily současného premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Václav Havel byl pro mladého studenta symbolem změny a také člověkem, který měl odvahu se do čela těchto změn postavit. Předseda vlády to řekl v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi k 25. výročí událostí 17. listopadu.

Sobotka pro ČT: Havel byl levicově orientovaný liberál (zdroj: ČT24)

Premiér Sobotka se sice událostí 17. listopadu 1989 v Praze přímo neúčastnil, jako 18letý student maturitního ročníku gymnázia v Bučovicích ale pravidelně docházel na demonstrace v Brně, které se konaly v následujících dnech. „Tehdy bylo už zřejmé, že policie ustoupila od snahy zabránit konání demonstrací. Pak už jsem na náměstí Svobody jezdil každý další den a účastnil jsem se demonstrací, které nakonec vedly ke svržení totalitního režimu,“ vzpomíná.

Nejvýznamnějším okamžikem Listopadu 89 bylo pro premiéra zvolení Václava Havla československým prezidentem. Tehdy už dokonce mladý sociálnědemokratický student Sobotka přijel z moravské metropole přihlížet zlomovým situacím sametové revoluce přímo na Pražský hrad. „Byla to chvíle, kterou jsem si zapamatoval, když jsme stáli na nádvoří Pražského hradu a pozdravil nás nově zvolený prezident. Byl to jeden z těch dalších zlomů, které se na konci roku 89 odehrávaly,“ vzpomíná předseda vlády.

„Havel byl levicově orientovaný liberál“

Dodnes právě Václav Havel představuje pro Sobotku jednu z nejvýznamnějších osobností podzimu 1989. „Václav Havel byl především symbolem změny. Byl to člověk, který měl odvahu se postavit do čela těch změn, které přicházely. A nebylo to vždycky úplně jednoduché,“ říká premiér. Už v Brně na náměstí Svobody ho tehdy inspiroval disident Jaroslav Šabata, na celostátní úrovni to pak byl vedle Havla také ekonom Valtr Komárek.

Odlišné názory na roli Václava Havla v listopadových událostech přitom v poslední době silně rezonují tuzemskou politickou scénou. Bývalý prezident Václav Klaus označil Havla za „reformního komunistu“, který odmítal politické strany, současný prezident Miloš Zeman zase za „utopistu“. V Sobotkových očích byl však Václav Havel spíše levicově orientovaný liberál, byť „hodně skeptický“ k politickým stranám.

Česko si v těchto dnech připomíná 25 let od událostí listopadu 1989. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24, kde kromě článků připomínající přelomové události najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.