Zeman: Kromě protestu na Národní otřásla režimem také jeho neschopnost

Praha - Komunistickým režimem v tehdejším Československu otřásla v roce 1989 mimo jiné neschopnost a stupidita jeho vedení. Na shromáždění k výročí 17. listopadu na pražské právnické fakultě to řekl prezident Miloš Zeman. Postavil se tak proti heroizaci protestu na Národní třídě, vzdal nicméně čest těm, kteří tehdy prokázali statečnost. Přítomným prezidentům dalších středoevropských zemí Zeman poděkoval za to, jak jejich občané inspirovali sametovou revoluci.

Události: Prezidenti středoevropských zemí na Právnické fakultě UK (zdroj: ČT24)
  • Miloš Zeman: „S odstupem doby čtu o obrovské demonstraci, která otřásla režimem. Já si myslím, že režimem kromě jiného otřásla mimo jiné neschopnost předchozího komunistického vedení, které bylo tak stupidní, že nebylo možné vydržet ani minutu jeho následující vládu.“

Prezident uvedl, že na demonstraci na Národní třídu došlo 17. listopadu 1989 z asi 50tisícového pochodu z Albertova jen 2 000 lidí, z nichž někteří navíc ještě před policejním zákrokem utekli. „Chtěl bych vyjádřit úctu všem, kteří vytrvali. Chtěl bych vyjádřit pochopení pro ty, kteří utekli. To jediné, co neumím, je souhlasit s tím, že ti, kdo utekli, jsou dnes těmi největšími hrdiny,“ dodal prezident.

Zeman se vyslovil pro to, aby Česká republika měla pravdivou historii, která ovšem nemusí být útěšná. „Je-li útěšná historie lživá, je dobré za cenu velkého nesouhlasu části veřejnosti se této falešné útěšnosti zbavit,“ dodal s tím, že „dějiny mají smysl pouze tehdy, jsou-li pravdivé“. „Vzdejme čest těm, kdo bojovali proti komunismu a kdo bojovali v době, kdy odvaha nebyla levná. A nevažme si těch, kdo jsou stateční v době, kdy odvaha levná je,“ řekl Zeman na závěr svého projevu.

  • Miloš Zeman: „A proto mně dovolte, abych skončil citátem svého přítele a šéfredaktora deníku Gazeta Wyborcza Adama Michnika, který když byl vyzván, aby se zapojil do jedné z kampaní, odpověděl větou, kterou si budu pamatovat do konce svého života: 'Nebyl jsem s vámi v minulosti zbabělý, a proto s vámi dnes nepotřebuji být statečný'.“

Význam demonstrace na Národní třídě pro pád režimu Zeman zpochybnil už v sobotu. V debatě k výročí revoluce tehdy uvedl, že protest byl jednou z mnoha demonstrací a zákrok Sboru národní bezpečnosti nebyla žádná „krvavá řež“. Proti jeho vyjádření se ohradil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i další politici a účastníci protestu 17. listopadu 1989. Dnes Zeman připustil, že policejní zásah na Národní třídě byl jiný než na předchozích demonstracích, protože při policejním zásahu nebylo kam utéct.

Na události roku 1989 zavzpomínali na univerzitě i prezidenti Polska, Německa a Maďarska. Podle hlavy polského státu Bronislawa Komorowského by se lidé měli o svobodu dělit s těmi, kteří o ni teprve bojují. Zmínil v tomto smyslu především Ukrajinu, Moldavsko, ale také Gruzii nebo Bělorusko. Ještě před tím, než Komorowski nasedl do letadla mířícího zpět do Polska, položil věnec na hrobku Václava Havla.

Také publikum bylo rozděleno

Ke konci setkání mohli studenti položit několik otázek, jedna z nich se týkala situace na Ukrajině, další byly velmi tvrdé vůči Zemanovi. Ptali se na jeho kritiku ruské punkové skupiny Pussy Riot v souvislosti s českou undergroundovou skupinou Plastic People of the Universe, která také byla za komunistického režimu odsouzena kvůli svým vulgárním textům. Další ze studentů se zeptal, jestli se Zeman nehodlá omluvit za své výroky o Číně nebo o lidských právech.

Debata k výročí 17. listopadu na Právnické fakulě UK
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Oba dotazy většina publika doprovodila bouřlivým potleskem. Několik desítek studentů, kteří netleskali, naopak aplaudovali Zemanově odpovědi, v níž pochybení odmítl. Na debatu se přišlo podívat několik set studentů a akademických pracovníků, zcela zaplnili aulu i s balkony.

Po skončení akce na Zemana před budovou čekalo opět několik desítek demonstrantů s červenými kartami. Protestu se zúčastnila i dvojice, která se hlásí ke skupině oMEN. Jeden z nich na začátku října protestoval na tiskové konferenci kabinetu proti postoji české vlády ke krizi na Ukrajině. Před fakultou se dnes oba svlékli do půl těla, na sobě měli nápisy kritizující Zemana. O tento protest se pokusili již během předchozích dnešních akcí, policie jim v tom ale zabránila.

Česká republika si v těchto dnech připomíná 25 let od událostí listopadu 1989. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24. Kromě článků, které připomínají přelomové události, zde najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.