Soud: Janoušek už je ve vězení, odklad trestu řešit nebudeme

Praha – Městský soud v Praze nebude rozhodovat o žádosti Romana Janouška, který se domáhal odkladu nástupu do vězení kvůli zdravotním důvodům. Podle mluvčí soudu je to vyloučené proto, že Janoušek navzdory žádosti o odklad do vězení včera nastoupil. Vlivného pražského lobbistu justice ztrestala 4,5 roku žaláře za dopravní nehodu v opilosti; přerušení výkonu trestu může navrhnout věznice, v níž si Janoušek trest odpykává.

Podle rozsudku Janoušek pod vlivem alkoholu porazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu, a z místa srážky ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud trest o 1,5 roku zpřísnil. Janoušek navíc po propuštění na svobodu nebude smět sedm let řídit auto. Za těžké ublížení na zdraví mu hrozilo až deset let vězení.

Advokát Romana Janouška Vít Široký požádal v pátek soud o odklad nástupu svého klienta do vězení ze zdravotních důvodů. Protože ale soud chtěl dát své stanovisko až ve středu a žádost samotná neměla odkladný účinek, musel se Janoušek včera do vězení dostavit. Trest si odpykává v brněnské věznici v Bohunicích, jejíž součástí je i vězeňská nemocnice. Proč nastoupil do Brna a ne do Prahy, nechtěla brněnská věznice komentovat.

Pražský soudce Tomáš Kubovec dnes došel k závěru, že o odkladu výkonu trestu už rozhodovat nemůže. Možné je pouze přerušení trestu. „ Pokud by výkon trestu ohrozil zdraví nebo život odsouzeného, tak věznice, kde se odsouzený nachází, může požádat příslušný soud o přerušení výkonu trestu, a ten sám rozhodne,“ uvedla mluvčí soudu Markéta Puci s tím, že tímto příslušným soudem už nebude pražský městský soud, ale soud, v jehož obvodu bude Janoušek vykonávat trest.

Advokát Ortman: Přerušení trestu je zcela výjimečné

Lobbista má údajně zdravotní problémy po operaci hlavy a možná bude muset podstoupit i další zákrok. Jeho potíže potvrdil i Vladimír Dryml, ředitel vrchlabské nemocnice, kde musel být Janoušek před několika týdny hospitalizován. „Podle toho, co jsme zjistili v nemocnici, a my se na pana Janouška díváme jako na každého jiného pacienta, je jeho stav velmi vážný,“ prohlásil.

Návrh na přerušení výkonu trestu může ošetřující vězeňský lékař podat vedení věznice s tím, že není schopen vězni poskytnout odpovídající zdravotní péči. Návrh pak zváží vedení věznice, a pokud s ním souhlasí, předá jej k dalšímu projednání do Prahy na odbor zdravotnictví generálního ředitelství Vězeňské služby ČR. Teprve jeho pracovníci rozhodují o tom, zda bude podán soudu návrh na přerušení výkonu trestu.

Podle advokáta Jaroslava Ortmana je nepravděpodobné, že by se Janoušek nyní přerušení výkonu trestu dočkal; vězeňská nemocnice je podle něj na vysoké úrovni a k přerušení tak nedošlo ani u pacientů-vězňů, kteří se zde léčili na nemoci z tropů. „K přerušení výkonu trestu může podle zákona dojít v případě, kdy je člověk stižen těžkou chorobou, a je zcela výjimečné. Muselo by jít o srdeční problémy nebo nádorové onemocnění, které by znamenalo ohrožení života,“ podotkl.