Mezi námi spor není, shodují se Babiš a Němeček

Praha – Ministry financí a zdravotnictví Andreje Babiše a Svatopluka Němečka si pozval prezident Miloš Zeman kvůli jejich sporu o zdravotnictví. Oba ale po setkání nezávisle na sobě uvedli, že žádný osobní spor mezi nimi není. Babiš po schůzce pouze zopakoval, že české zdravotnictví je netransparentní a že mu jde pouze o jeho průhlednost.

„Vyslovil jsem svůj názor na české zdravotnictví, totožný s názorem Evropské unie, která v rámci zprávy o korupci ve zdravotnictví v EU považuje české zdravotnictví za netransparentní,“ prohlásil Babiš. Připomněl, že vláda Mirka Topolánka čtyři dny před odchodem rozhodla o převodu 1,5 milirady z Fondu národního majetku na účet ministerstva zdravotnictví určených na nákup přístrojů. „Tam patří i CyberKnife v Ostravě,“ dodal.

Babiš připravuje trestní oznámení kvůli hospodaření na ostravskou fakultní nemocnici, kterou v minulosti vedl dnešní ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ten na zprávu o trestním oznámení už dříve odmítl reagovat, vláda by podle něj měla řešit skutečné problémy ve zdravotnictví.

Němeček: Zdravotnictví zprůhledňujeme

Němeček vyjádřil po setkání se Zemanem souhlas s tím, že mnoho věcí ve zdravotnictví je ještě třeba veřejnosti ozřejmit. Problém se zadáváním zakázek ale podle něj ve zdravotnictví není. Navíc zmínil, že na vládě je předloha novely, která přikáže zveřejňování smluv všem pojišťovnám. „Pro transparentnost zdravotnictví tato vláda udělala víc než všechny předchozí za 25 let,“ dodal. Prohlásil, že dnes již žádný spor s Babišem neexistuje. Byl prý vyřešen na koaliční radě.

Delší dobu napjaté vztahy mezi ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem se před dvěma týdny vystupňovaly kvůli sporu o možném nasazení léčby kmenovými buňkami pro diabetiky. Němeček během něj kritizoval média, která vlastní Babišova firma Agrofert, a tvrdil, že o něm lžou s cílem ho poškodit. Babiš zase Němečka kritizoval za údajně nevýhodné nákupy v ostravské fakultní nemocnici, kterou Němeček v minulosti vedl. Na Twitteru pak vládního kolegu označil za „šnajdroida“ s odkazem na bývalého ministerského náměstka Marka Šnajdra.

Více o sporu mezi vicepremiérem a ministrem zdravotnictví čtěte ZDE.

Spor ministrů se rozhořel v září sporem o audity nemocnic, které provádějí úředníci Babišova ministerstva. Ředitelé některých prověřovaných zařízení si stěžovali na nestandardní postup kontrolorů. Ukázalo se ale, že prověrku i metodiku nařídila Evropská komise. Jedna z kontrol se týkala také Ostravy. Němeček v minulosti vedl zdejší fakultní nemocnici devět let.