S opozicí byl ochoten jednat jen Adamec, Havla ale přijmout odmítl

Praha - 21. listopadu 1989 se opozici poprvé podařilo setkat se tváří v tvář s tehdejším předsedou federální vlády Ladislavem Adamcem. Nejspíše proto, že o schůzce nebyl informován ÚV KSČ. Adamec ale na poslední chvíli odmítl jednat s Havlem, místo něhož se schůzky účastnil Ruml. „Hlavním předmětem jednání bylo, že kolem Prahy se stahovala vojska a potřebovali jsme ujištění, že nezasáhnou proti demonstrantům,“ řekl ve vysílání ČT24 spoluzakladatel Občanského fóra a bývalý ministr vnitra Jan Ruml.

Premiér Adamec se během jednání s opozicí vyslovil v tom smyslu, že ze své funkce i sám osobně zaručuje, že proti stávkujícím studentům nebude použito násilí. „Hlavní důvod schůzky tak byl naplněn,“ řekl Ruml, který na schůzce rovněž vyslovil požadavek zřídit k objasnění všech okolností zákroku 17. listopadu komisi, složenou ze zástupců veřejnosti. „Bylo vidět, že celá ta situace je Adamcovi velmi nepříjemná,“ vzpomíná na atmosféru schůzky Ruml.

Za organizací setkání premiéra Adamce s opozicí stáli dva muži - Michael Kocáb a Michal Horáček, kteří schůzku domluvili v rámci iniciativy Most. Na dopolední schůzce v Mánesu pověřilo OF jednáním s vládou Václava Havla. Ten však byl, vzhledem k nesouhlasu premiéra, nakonec i na přání Havla nahrazen Janem Rumlem. „Dodnes mám pocit, že jsme tam bez Havla neměli chodit. Nesplnili jsme slib, který jsme dali Občanskému fóru,“ vzpomíná Ruml. Dále se schůzky účastnili herec Jiří Bartoška, za studenty Martin Mejstřík a dělník Hruška.

Ruml: Dodnes mám pocit, že jsem na schůzku místo Havla chodit neměl (zdroj: ČT24)

V pozdních večerních hodinách 21. 11. 1989 vystoupil generální tajemník KSČ Milouš Jakeš v televizi s projevem k situaci v Československu. Mluvil o přestavbě, československé cestě přestavby, nutnosti zabezpečit klid a pořádek. Kritizoval působení „skupin“ v pozadí současných událostí a konstatoval, že pro ČSSR je „socialistická cesta rozvoje jedinou alternativou“. „Jakeš už v té chvíli stranu neřídil,“ domnívá se Ruml.

V noci z 21. na 22. listopadu pak bylo do Prahy přivezeno cca 4 000 milicionářů. Jakeš později popíral, že by Lidové milice povolal, jeho tvrzení ale vyvracel bývalý náčelník hlavního štábu milic. „Lidové milice sice svolány byly, ale já si nepřipouštěl, že by mělo dojít k nějakému krvavému střetu,“ vzpomíná Ruml.

Česká republika si v těchto dnech připomíná 25 let od událostí listopadu 1989. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24, kde kromě článků připomínajících přelomové události najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.