Kýve se pod Drulákem křeslo? V žádné případě, tvrdí Zaorálek

Praha – Žádnou kritiku svého úřadu ve vyjádření Bohuslava Sobotky, které se týkalo vládní politiky lidských práv, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek necítil. Odmítl, že by bylo premiérovo prohlášení namířeno proti Zaorálkovu prvnímu náměstkovi Petru Drulákovi. Ten v minulosti kritizoval české prosazování lidských práv ve světě jako chybné a škodlivé. Podle Zaorálka ale Sobotka „pouze řekl, že je jen jedna vládní pozice, kterou všichni respektují“. Upozornil přitom, že ministerstvo zahraničí zahájilo diskusi o tom, jakým způsobem k tématu dále přistupovat.

Vládní politika lidských práv je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka neměnná, stejně jako se nemění postoj premiéra Bohuslava Sobotky k ní. Současně ale nelze Sobotkovo prohlášení vůči Zaorálkovu náměstkovi Petru Drulákovi považovat za kritiku, míní ministr. „Já tady nevidím zvraty, zlomy ani kritiku tam, kde ji vkládáte vy,“ řekl Lubomír Zaorálek. „Premiér pouze řekl, že je jen jedna vládní pozice, kterou všichni respektují. Pokud k tomu přidal nějaké jméno, tak v tom nevidím nic takového,“ dodal šéf diplomacie.

Zaorálek zdůraznil, že za politiku ministerstva zahraničí nezodpovídá náměstek Drulák, nýbrž on, a pokud se objevily pochybnosti o dosavadním způsobu prosazování lidských práv českou diplomacií, potom jde o součást debaty. „My jsme v celé řadě věcí – nejenom v této oblasti – vyhlásili odbornou debatu i veřejnou debatu, ve které chceme zjistit, co je životné, co ne, co je srozumitelné, co ne, a najít způsob, jak je učinit životaschopnými i do budoucna,“ shrnul Lubomír Zaorálek. Dodal, že lidská práva považuje nadále za základní pilíř české zahraniční politiky, ale chce, aby byla více „srozumitelná veřejnosti“. „Ale to neznamená, že tím chceme změnit kurz ministerstva o 180 stupňů, nebo že bychom se tím rozhodli zpochybnit něco, co by mělo být naopak v české politice kontinuální,“ podotkl ministr zahraničí.

Zaorálek: Lidská práva zůstávají pilířem české diplomacie (zdroj: ČT24)

Bohuslav Sobotka během své návštěvy ve Spojených státech opakovaně podpořil prosazování lidských práv ve světě. Ve středu vyzval pracovníky ministerstva zahraničních věcí, aby činili totéž. „Pan náměstek Drulák, stejně jako další zaměstnanci vlády, musí respektovat politiku vlády,“ řekl ve středu Sobotka. „Stejně pečlivě, jako jste poslouchali vy naše projevy, tak já věřím, že stejně pečlivě je poslouchali i vysocí státní úředníci,“ dodal také předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který premiéra doprovází.

Odvolání náměstka Druláka však Sobotka nepožaduje a Zaorálek se k ničemu takovému nechystá. Zdůraznil přitom, že nedošlo ani k žádnému rozporu ve vládě: „Věci, které se snažíme formulovat já a pan premiér, jsou po dohodě a myslím si, že je musí respektovat všichni ti, kteří tady se mnou pracují.“ Sám Petr Drulák na Sobotkovy a Hamáčkovy výroky ve čtvrtek reagoval vyjádřením, že „souhlasí s premiérem, jelikož úředníci musí plnit vůli vlády“.

Petr Drulák na jaře po Zaorálkově návštěvě Číny v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že je potřeba prosazovat lidská práva méně konfrontačním způsobem a dosavadní politiku vycházející z postojů Václava Havla prohlásil za chybnou. Zaorálek předtím v Číně prohlásil, že Česko nepodporuje samostatnost Tibetu.

Vydáno pod