Zaorálek: Těžko můžu prezidentovi něco přikázat

Praha - Prezident Miloš Zeman se drží v hlavních bodech zahraniční politiky linie vytyčené vládou. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Přiznává ale, že pokud se prezident rozhodne od ní odchýlit, nemá vláda kromě dialogu žádné nástroje, jak mu v tom zabránit. Zaorálek také zdůraznil, že Česko má s Ukrajinou dobré vztahy, které unesou i podle Kyjeva nevhodné komentáře Miloše Zemana ohledně ruské anexe Krymu.

Ukrajinský ministr Pavel Klimkin v exkluzivním rozhovoru pro ČT upozornil, že Kyjev znepokojily výroky českého prezidenta „spojené s uznáním okupace Krymu“. Ukrajinské ministerstvo zahraničí si proto minulý týden předvolalo českého velvyslance Ivana Počucha. Klimkin ovšem zdůraznil, že tento krok je běžným diplomatickým prostředkem: „Pan Zeman jako český prezident má samozřejmě právo vydávat jakákoli prohlášení, ale pro nás je důležité, aby jeho jednotlivá vystoupení i jejich interpretace byly ve shodě. Aby nevzbuzovaly pochyby o Ukrajině, její suverenitě, kontrole jejích hranic a významu našeho evropského směřování,“ řekl Klimkin České televizi. Zároveň ujistil, že Kyjev si názoru většiny Čechů na dění na Ukrajině váží.

Že Zemanovy výroky nemohou narušit dobré česko-ukrajinské vztahy, dnes potvrdil i Lubomír Zaorálek: „S panem Klimkinem mám poměrně četné vztahy. Navíc Česká republika je jednou z pěti zemí, které poskytují Ukrajině největší humanitární pomoc.“

Zaorálek míní, že prezident - i přes své nedávné výroky na adresu dění na Ukrajině a v Rusku - v hlavních bodech dodržuje linii zahraniční politiky vytyčenou vládou. „Těžko s ním mohu mluvit z pozice někoho, kdo mu něco přikazuje a ukládá. Ví, jaké je programové prohlášení vlády. V debatách, které vedeme, se ukazuje, že v těch zásadních věcech bychom měli postupovat společně,“ uvedl Zaorálek.

Ministr by přivítal, kdyby Zeman splnil, co slíbil během své inauguračního projevu - tedy že se stane sjednocovatelem. „Ale pokud by náhodou prezident dospěl k názoru, že už nechce být sjednocovatel a naopak chce nějaký spor vyostřit, nemyslím, že bych byl schopen ho přesvědčit. On si to zodpovídá před svými voliči, je to jeho zodpovědnost a politický příběh,“ upozornil šéf české diplomacie. 

Lubomír Zaorálek o spolupráci s prezidentem Zemanem: „Je to suverénní postava. Představa, že já budu schvalovat jeho rozhovory, nebo že se mě bude prosit, jestli může dát někde rozhovor, není pravděpodobná. Ani to tak nefunguje v jiných zemích.“

Petr Mach o vztahu ČSSD a Zemana: „Sociální demokracie spadla do vlastní pasti. Vymyslela přímou volbu a teď má prezidenta, který má mandát z přímé volby a k tomu tření bude docházet.“

Mach: Nenechme si do toho od nikoho 'kecat'

Europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach akcentuje sladění zahraniční politiky prezidenta a vlády, nicméně varuje před tím, aby se Česká republika stala jakousi 'hrací skříňou' velmocí a svou zahraniční politiku podle nich ladila: „Neměli bychom si do toho nechat kecat ani z Ruska, ani ze Spojených států, ani odjinud.“

Reagoval tak na slova amerického senátora Johna McCaina, který dal tento týden najevo znepokojení nad tím, že někteří politici ve východní a střední Evropě nahrávají svými výroky ruské propagandě.

  • „Jsem velmi znepokojen trendem v některých zemích východní Evropy, včetně České republiky. Vidíme výroky českého prezidenta, které jsou velmi pozoruhodné (…) Zdá se, že je tu jakási názorová změna a snaha vyjít s Vladimirem Putinem,“ řekl McCain. 

„Přál bych si, aby média promítla i druhý názor – například senátora a taktéž bývalého kandidáta na prezidenta Rona Paula, který McCainova slova kritizuje a říká, že by se Spojené státy neměly míchat do záležitostí cizích zemí. V Americe probíhá spor o jejich zahraniční politiku, jestli má být aktivistiská a říkat menším zemím, co mají dělat. Jsou tam oba názory. A oba si berou Českou republiku do úst a my bychom se z toho neměli podělat. Že nějaký senátor řekl něco a my rychle poběžíme a budeme se omlouvat, to se mi nelíbí,“ dodal Mach.

Zaorálek: Diplomati v Kyjevě trestný čin nespáchali

Zaorálek V otázkách Václava Moravce také oznámil, že Inspekce ministerstva zahraničí nepotvrdila podezření, že se pracovníci velvyslanectví v Kyjevě dopustili trestného činu ohledně žádosti krajanů na Ukrajině o přesídlení do Česka. Ministr teď uvažuje o podnětu policii kvůli možné pomluvě.

V případu jde podle některých informací o to, že si někteří volyňští Češi stěžovali na to, že byli vystaveni nátlaku ze strany velvyslanectví, aby o svém přání na přesun do Česka nemluvili. Ministerstvo zahraničí už dřív jakýkoli nátlak na tyto lidi odmítlo. 

Nespokojenost s prací velvyslanectví v Kyjevě vyjádřil v minulosti prezident Miloš Zeman, podle něho nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Prezident kritizoval především velvyslance Ivana Počucha, jenž podle něho původně Prahu informoval, že přání přesunout se do Česka mají jen tři krajanské rodiny. Hrad ale následně obdržel žádost od 232 lidí. Zeman předal ministerstvu vnitra podklady, které údajně mohly svědčit o tom, že zástupci Česka na Ukrajině spáchali trestné činy. Vnitro předalo dokumenty ministerstvu zahraničí, informace z nich prošetřovala její inspekce.