Pokuty farmaceutickým firmám musí přitvrdit, míní poslanci

Praha – Poslanci hodlají do poloviny příštího roku zpřísnit pokuty farmaceutickým firmám, které hýčkají lékaře za předepisování svých léků. Reagují tak na kauzu Teva Pharmaceuticals, o které ČT informovala před třemi týdny. Firma nedávno dostala za příliš vysoké odměny vyplácené doktorům pokutu 950 tisíc, tedy skoro maximální možnou.

„V současné době nemá výše pokut odstrašující funkci,“ vysvětluje důvod pro zpřísnění sankcí předkladatel návrhu Martin Plíšek (TOP 09).

Historicky zatím nejvyšší pokutu – 950 tisíc – dostala nedávno firma Teva Pharmaceuticals, která měla loni celosvětově tržby přes 400 miliard korun. Za nadstandardní odměny při testování už vyzkoušeného opiátu Fentanyl platila lékařům mezi pěti a 362 tisíci korunami.

A i další firmy dostávaly v posledních šesti letech za štědré motivování lékařů pokuty v řádech statisíců korun. Šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta by zvýšení pokut, které jeho úřad uděluje, jednoznačně uvítal: „Samozřejmě by to pomohlo, protože se bavíme o poměrně velkých objemech finančních prostředků.“

Pokuty za odměny lékařům mají přitvrdit (zdroj: ČT24)

Ideál? Horní výše pokuty pět milionů, říká ministr

Ministerstvo zdravotnictví se zpřísněním pokut pro farmaceutické firmy souhlasí. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) dokonce chce, aby mohl Státní ústav pro kontrolu léčiv udělovat až pětkrát vyšší pokuty než dnes. „Bylo by optimální, kdyby horní výše pokuty byla až někde na pěti milionech korun,“ říká Němeček.

Návrh na zvýšení pokut pro výrobce léků má většinovou podporu i ve sněmovně:

  • Rostislav Vyzula (ANO), předseda výboru pro zdravotnictví: „Když slyším o výši současných pokut, tak se mi to zdá až úsměvné.“
  • Jiří Štětina (Úsvit), člen výboru pro zdravotnictví: „V současné době jsou skutečně malé, protože zisky, které mají farmaceutické firmy, jsou mnohonásobně vyšší.“

Distributoři to ale považují za zbytečné. „Úplně nezbytné to není, protože pokuty v současné době nejsou využívány do maximální možné míry,“ vysvětluje ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Ať už by stoupla maximální pokuta pro firmy na tři nebo pět milionů korun, v některých státech zůstanou tresty vyšší. Například lékařům v Bavorsku, kteří se nechají při vypisování receptu ovlivnit třeba luxusní dovolenou, hrozí až pětileté vězení.