Kubek chce, aby vláda splnila, co slíbila: 10procentní nárůst platů

Praha – Slib ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), že mzdy lékařů a zdravotních sester by měly příští rok vzrůst o pět procent, není podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka dostatečný. Ten v Interview ČT24 řekl, že je nutné mzdy zvýšit o 10 procent, jak požadují odbory, a připomněl, že české zdravotnictví je podfinancované. To ale odmítá ministr financí Andrej Babiš (ANO), peníze v resortu prý jsou, jen se s nimi plýtvá.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle Milana Kubka by 10procentní zvýšení mělo proběhnout dle memoranda, které uzavřel lékařský odborový klub s vládou České republiky. Memorandum sice podepsal ještě ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), tento závazek ale podle Kubka platí stále. Zvýšení je podle něj třeba provést co nejvýrazněji, protože právě podfinancování je hlavním důvodem, proč čeští lékaři odchází do zahraničí.

Kubek: Zdravotnictví je otloukánek

Požadavek zvýšit platy nemocničních pracovníků o 10 procent ale odmítl ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle něhož přichází do zdravotnictví peněz dost, zbytečně se jimi ovšem plýtvá. Kdyby se změnil současný způsob financování lékařské techniky, peníze by byly, tvrdí Babiš. „Kdyby české zdravotnictví bylo transparentní, kdyby se tady transparentně nakupovaly hlavně přístroje a všechny ostatní vstupy,“ nechal se slyšet Babiš.

Sám Kubek je známý jako veřejný kritik plýtvání ve zdravotnictví. Před třemi lety podepsal petici Děkujeme, odcházíme, která protestovala proti tomu, že peníze mizí ve zbytečně vysokých nákladech na předražené léky i na účtech zdravotních pojišťoven. Přesto mu ale přístup ministra financí nepřijde žádoucí: „Ve zdravotnictví se krade a plýtvá, tak jako se krade a plýtvá v celém našem národním hospodářství. Zdravotnictví teď v dané chvíli slouží jako otloukánek, kdy si v něm politické strany navzájem dávají facky.“ Na rozdíl od silniční dopravy či jiných oblastí života totiž podle Kubka zdravotnictví funguje slušně.

Kubek: Stát by měl valorizovat platbu za státní pojištěnce

Pětiprocentní zvýšení mezd pro nemocniční pracovníky je podle Kubka jen prvním krokem. „Ostatní státní zaměstnanci dostali přidáno již od listopadu, sice jen tři a půl procenta, ale jestliže lékaři a zdravotní sestry dostanou pět procent od ledna, tak teprve někdy v červnu se dostanou na stejné peníze,“ uvedl Kubek s tím, že valorizace mezd by měla být vázána na vývoj průměrné mzdy v České republice, aby byla spravedlivá.

„Protože hlavním zdrojem peněz do zdravotnictví jsou odvody z mezd, je třeba na růst mzdy navázat i růst platby za státního pojištěnce,“ zdůvodnil s tím, že stát, kterému zdravotnictví odvádí DPH z mezd, platí pojistné za 60 % obyvatel. „Platba se sice valorizovala v posledním roce dvakrát, ale pořád je ta platba státu na úrovni necelé třetiny toho, co odvádí zaměstnanec průměrnou mzdou. Takže největším dlužníkem je stát a stále se nepodařilo prosadit, aby valorizace platby byla pravidelná,“ zdůraznil. Podle prezidenta České lékařské komory totiž české zdravotnictví potřebuje jasný a predikovaný zdroj příjmů.

Vláda naposledy navyšovala platby za státní pojištěnce od 1. července. Důvodem byly kompenzace za zrušené poplatky v nemocnicích - více čtěte zde.

Vydáno pod