Policie obvinila tři lidi z podplácení pracovníka finančního úřadu

Praha – Protikorupční policie obvinila tři lidi z podplácení pracovníka finančního úřadu. Trojice ho chtěla ovlivnit, aby při fiktivních obchodech s elektronikou zařídil vyplacení nadměrného odpočtu DPH ve výši 28 milionů korun. Pracovník však informoval policii. Podezřelým hrozí až šest let vězení.

Trojice měla podle detektivů nabídnout 600 tisíc korun, aby vyplacení nadměrných odpočtů zařídil. Ten to ale nepřijal a o podplácení informoval policii a Generální finanční ředitelství. „Trestní stíhání dvou obviněných osob je vedeno na svobodě. Třetí obviněný je v současné době ve vazbě,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej. Případ dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství.   

Kauza souvisí s říjnovým zásahem, při kterém bylo obviněno pět firem a osm lidí z krácení daní. Obvinění chtěli fiktivními obchody s elektronikou údajně zkrátit daň z přidané hodnoty o více než 200 milionů. Zadrženým hrozí v případě prokázání viny až desetileté vězení. Podle kriminalistů chtěli na území Evropské unie fiktivně obchodovat s tablety a telefony.