Vyšší platy politiků – Zeman mluví o „nenažranosti“, Sobotka o mimořádné schůzi

Praha - Pokud by si poslanci a senátoři zvedli platy o čtrnáct procent, prezident Miloš Zeman by zákon vetoval. Je to podle něj nenažranost. Platy zákonodárců by se podle Zemana měly zvýšit o 3,5 procenta stejně jako u pracovníků veřejného sektoru. Řekl to dnes v Brně při zahájení třídenní návštěvy Jihomoravského kraje. Premiér Bohuslav Sobotka trvá na stanovisku vlády, že skokové zvýšení platů nepřipustí. Pokud přeci jen poslanci obstrukcemi zapříčiní skokové zvýšení platů, na lednové mimořádné schůzi koalice záležitost napraví. Nepřipouští navýšení o 14 a více procent. Na 14,4 procenta se dříve dohodly sněmovní rozpočtový výbor a výbor pro sociální politiku.

„Nesouhlasím s tím, aby v době, kdy všichni hledáme každou korunu, kterou bychom věnovali na užitečné investice, rostly poměrně závratným tempem platy poslanců a senátorů,“ uvedl Zeman. Zákon by podle svých slov vetoval bez ohledu na to, zda ho Poslanecká sněmovna přehlasuje.  

Na čtrnáctiprocentním zvýšení platů se dohodli zástupci všech poslaneckých klubů. „Poslanci, kteří vystupovali ve volební kampani, přitom nikdy v programu neměli takové platové úpravy. Každý z nich by měl dýchat se svým národem,“ dodal Zeman.

Miloš Zeman: „Myslím si, že jsou tisíce regionálních a komunálních zastupitelů, kteří jsou odměňování podstatně hůře a pracují přitom podstatně lépe než někteří naši poslanci a senátoři. A i když jsem kritizovaný za vulgarismy, takové zvýšení platů považuji za nenažranost.“

Poslanci si obstrukcemi skokové zvýšení nevynutí, vzkazuje Sobotka

„Platí, že pokud se zákon nestihne projednat do konce letošního roku, začne platit skokové navýšení o 26 procent. Nicméně chci avizovat, že pokud by se v důsledku jakýchkoli obstrukcí nepodařilo zákon projednat do konce roku, budu iniciovat mimořádnou schůzi v lednu tak, abychom situaci při lednové schůzi napravili,“ prohlásil premiér.

Znovu potvrdil stanovisko vládní koalice, která se zvýšením platů o 14 procent, natož 26 procent nesouhlasí. Ministerský předseda předpokládá, že jasno bude po dnešním jednání poslaneckých klubů.

Kvůli otázce růstu platu zákonodárců se dnes znovu sejdou kluby sociálních demokratů a hnutí ANO. Politici řeší zvýšení platů už několik týdnů. Sociální demokraté přišli v neděli s už celkem pátou variantou: od příštího roku by mohly platy zákonodárců tvořit zhruba 80 procent platů soudců. To by znamenalo, že by základní příjem politiků vzrostl od ledna o téměř deset procent. Poslanec by si tak polepšil o pět a půl tisíce měsíčně.

Opozice ukazuje na vládu. Má většinu ve sněmovně, mohla normu dávno prosadit

Opozice se nemíní do problému vměšovat, nechává řešení na vládní koalici. Poslanci by měli o platech ústavních činitelů hlasovat na schůzi, která začne v úterý. Poslanec TOP 09 František Laudát se v České televizi ohradil proti nařčení, že by snad pravice chystala nějaké obstrukce. Podle jeho slov je to koalice, která má ve sněmovně většinu a která si vlastní dohody sama zbourala. „Prosím, ať se koalice nejdříve dohodne, co vlastně chce, potom uvidíme, co se bude dít dál. Pan Sobotka šíří informace, jako bychom někde šířili, že budeme obstruovat (…) Kdo tady blokuje 111 lidí ve sněmovně?“ vyřkl řečnickou otázku Laudát s dodatkem, že pokud koalice něco bude chtít prohlasovat, může to udělat.

  • Původně bylo ve hře 14,4 %, na kterých se dohodly poslanecké kluby, tuto variantu podpořil i sněmovní výbor.
  • Vedení ČSSD s takovým navýšením nesouhlasilo. Bohuslav Sobotka původně navrhoval 3,5 %, vláda původně dokonce 1% růst platů.
  • Po čtvrtečním jednání, na němž měl od premiéra zaznít kompromis, se údajně pracovalo s 5 %.
  • Pokud dojde k obstrukcím a změny se nepodaří prosadit, mzda zákonodárců vzroste od ledna 2015 víc než o 26 %.