Led přinesla Xandra. Výstraha meteorologů platí do středy večer

Praha – Ledovka, kterou způsobila tlaková níže Xandra, bude některé regiony Česka trápit i v průběhu noci a zítřejšího rána, oteplovat by se mělo teprve v průběhu dne od jihovýchodu. Meteorologická výstraha proto platí až do zítřejšího večera. Detailní informace o výstrahách v jednotlivých krajích publikuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zde.

Tlaková níže Xandra minulý týden vyvolala záplavy ve Francii a Itálii a o víkendu zamířila nad Balkán, kam přinesla jarní patnáctistupňové teploty. Poté se stočila na severozápad a ovlivnila počasí v celé střední Evropě. Protože Xandra představuje oblačný vír, který nasává vzduch ze svého okolí, při zemi nabrala i ledový vzduch z Ruska.

Nad územím Česka byla spodní část níže již výrazně prochlazená. Z mraků tak padaly teplé kapky vody, a ty až při dopadu mrzly na každém předmětu, kterého se dotkly. Výjimku představovala země; po teplém listopadu je totiž poměrně zahřátá, a tak i když se na ní ledovka taky zezačátku usazovala, teplá zem ji rozehřála.

Větve a troleje ovšem žádnou naakumulovanou energii nemají a ve studeném vzduchu zůstaly často namrzlé celý den. O tvorbě ledovky mohou rozhodovat desetiny stupně Celsia, doplnila meteoroložka Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). O málo teplejší silnice proto nejsou namrzlé tak jako troleje, stromy nebo zaparkovaná auta.

Tlaková níže Xandra
Zdroj: ČT24

Ledovka, nebo náledí?

  • Ledovka je hladká, průhledná a homogenní vrstva ledu vznikající, když podchlazené vodní kapky dopadají na zem nebo jiný povrch (stromy, elektrické vedení). Vytváří hladký ledový povrch podobný zrcadlu. 
  • Náledí vzniká, jestliže na zemi leží voda a vlivem ochlazení zmrzne. Náledí vzniká i zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty zemského povrchu pod bod mrazu. Ve většině případů bývá její povrch hrubší než u ledovky a pohyb na ní bývá snazší pro lidi i dopravní prostředky.

Ledovku vystřídá sněžení

Xandra se posouvá dál směrem k východu a české podnebí bude ovlivňovat i během dnešní noci a zítřka. V noci na středu proto meteorologové očekávají slabé sněžení, mrznoucí déšť by se mohl objevit na jihu a východě republiky. Teploty na většině území opět klesnou pod bod mrazu, objevit se může slabé sněžení i mrznoucí déšť. Mrznout potom bude až na výjimky i ráno, takže vytvořená ledovka nepovolí; mrznoucí déšť by se navíc měl rozšířit na větší část území, včetně Olomouckého kraje, kde už od včerejška vytváří největší dopravní komplikace.

Celorepubliková výstraha před ledovkou platí do zítřejšího večera, bude se ale tvořit s menší intenzitou než dosud, v Ústeckém a Libereckém kraji je její pravděpodobnost minimální. V průběhu dne se totiž má začít od jihovýchodu oteplovat, na jižní Moravě mohou teploty vystoupat až k pěti stupňům, na bodu mrazu by měly zůstat jen na Ostravsku.

Výraznější změnu přinese až nástup víkendu. V pátek (předpokládané teploty dva až pět stupňů) začne v polohách nad 700 metrů sněžit, v sobotu se pak hranice sněhových vloček sníží na 400 metrů nad mořem. Příští týden by se mohla denní maxima přiblížit čtyřem stupňům nad nulou, o Vánocích už budou pouze jeden stupeň nad nulou.

Výhled teplot
Zdroj: ČT24