Sobotka: Vládě chybí plán skladování munice

Vrbětice/Praha – Přesný důvod dnešního v pořadí již druhého výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku ještě není znám, politici už ale hledají řešení, jak s municí nakládat. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) stát nebyl na podobnou krizovou situaci dostatečně připraven. Vláda podle něj neměla z minulých let vypracovaný žádný krizový plán, který by například vyčlenil náhradní lokalitu pro uskladnění munice.

Je chyba, že neexistuje krizový plán, který by mapoval, kolik a jaké munice v jaké lokalitě je soustředěno, uvedl dnes premiér Sobotka. Vláda podle něj požádala ministra vnitra, aby provedl analýzu příslušné legislativy, budou upraveny krizové plány a budeme se zabývat tím, jaké celkové množství munice a kde je uskladněno, dodal. „Pro mě bylo překvapením, že v tomto areálu může být skladováno až 15 tisíc tun munice,“ uvedl Sobotka. Podle informací, které vyšly najevo po obhlédnutí areálu vrtulníkem, explodoval dnes sklad, kde bylo uloženo 13 tun dělostřeleckých min a granátů.

Areál je pod kontrolou vojáků

Podle Stropnického je aktuální nasazení specialistů ve Vrběticích maximální. Ke skladu přijela stovka policistů, 58 vojáků a šest hasičů. Do areálu podle Sobotky nemá přístup žádná civilní osoba bez povolení Policie ČR. Vláda dále vyčlenila 83 vojáků, kteří budou střežit oblast Květné, kam by měla být převezena část munice z Vrbětic. „Bylo rozhodnuto, že muniční sklad Květná bude znovu uveden do provozuschopného stavu,“ uvedl Stropnický. Armáda zmíněný sklad už rok nevyužívala.

Andrej Babiš by areál odprodal, prezident Zeman zpřísnil udělování licencí

Vrbětické sklady podle Sobotky zůstaly ve vlastnictví ministerstva obrany, konkrétně jeho resortní organizace, která je pronajala. Podle vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) by stát měl areál prodat. Při ceně jedné koruny za metr čtvereční by podle něj mohl získat zhruba půl miliardy korun. Nové výbuchy ve vrbětickém areálu zatím zabraňují jeho sanaci. Ta bude podle premiéra Sobotky pokračovat až potom, co se podaří odvézt veškerou munici, a to může trvat jeden až dva roky.

K situaci se na tiskové konferenci k ukončení své návštěvy jižní Moravy vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Podle něj je třeba zaměřit se především na podmínky udělování licencí firmám podnikajícím v této oblasti. „Mě především zajímají příčiny. A nechal jsem se informovat o tom, kde příčina těchto výbuchů je. Je třeba vědět, že i když je oblast formálně ve vlastnictví státu, je pronajata několika soukromým firmám. A tyto soukromé firmy od Armády ČR odkoupily přebytečnou a pro armádu nepotřebnou munici s cílem ji přeprodat, a předtím ji nějaký čas skladovat. Čili odpovědnost zcela jednoznačně padá na tyto firmy… Je potřeba ptát se, zda licence vydávané těmto firmám, kterých je celkem několik set, jsou dostatečně kontrolovány a dostatečně přísné. Je-li jich několik set, lze se domnívat, že jsou vydávány příliš benevolentně a jejich naplňování se ani nekontroluje,“ uvedl Zeman. 

„Problémem je využití vojenských skladů pro privátní firmy,“ uvedl předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD). Poslanec Úsvitu Karel Fiedler dokonce pochybuje o tom, zda mají nebezpečnou munici vůbec spravovat soukromé firmy.

Důvod výbuchu zatím není jasný

„Je to technicky složitě vysvětlitelné,“ domnívá se soudní znalec v oboru pyrotechniky Jiří Chládek. Podobný typ munice se běžně skladuje a není důvod, aby k výbuchu došlo samo od sebe. To, že by se výbuch přesunul z dříve zasaženého skladu, je podle něj spíše nepravděpodobné. „Je to poměrně dobrodružná konstrukce,“ upozornil pyrotechnik mimo jiné na to, že se mezi dvěma místy výbuchu nachází další nezasažené sklady.

Nové výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích vystrašily okolní obyvatele znovu dnes po sedmé hodině ráno a ozývaly se až do jedenácti hodin dopoledne. Nejsilnější detonace byly slyšet dokonce až ve Zlíně. Policie kvůli bezpečnostnímu riziku evakuovala přes 400 lidí z okolních obcí (více ZDE). Ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že mohlo jít i o samovolné výbuchy spojené s mrazivým počasím.

  • Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD): „Pyrotechnici nás informovali, že ve větvích stromů jsou dělostřelecké a letecké granáty a námraza a počasí může nahrávat spekulaci o tom, že by to mohlo mít spojitost s počasím.“
  • Ministr obrany Martin Stropnický (ANO): „Výbuchy může zapříčinit i pohyb zvěře nebo nějaký dílčí sesuv půdy. Celý areál je velice rizikové místo.“

Muniční sklad ve Vrběticích, který si pronajímala ostravská společnost Imex Group, vybuchl 16. října. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Dva její zaměstnanci při výbuchu zemřeli.