Maraton psaní dopisů pomůže politickým vězňům i transsexuálce

Praha - Letošní ročník maratonu psaní dopisů se zaměřuje na dvanáct světových osobností a komunit, počítají se mezi ně čínská aktivistka Liu Ping nebo profesor práv ze Spojených arabských emirátů Mohammed Al-Roken. Koná se každoročně v rámci Mezinárodního dne lidských práv, který připadá na 10. prosince.

Projekt pořádá Amnesty International a cílem je apelovat na odpovědné úřady vybraných zemí, kde jsou nespravedlivě věznění, pronásledovaní nebo utlačovaní lidé. Ochránci lidských práv přitom chtějí poukázat na různé podoby těchto problémů. Jako nástroj akce slouží ručně napsané dopisy, kterých se lidé snaží vytvořit co nejvíc. „Posílají se vládám, úředníkům, guvernérům či prezidentům. Sejdou se jim tam hromady fyzicky psaných dopisů, a jak říká motto akce, jeden hlas jde umlčet, ale tisíce ne,“ popsala mluvčí Amnesty International ČR Martina Pařízková. Navíc se jim daří skutečně měnit stav – lidé jsou propouštěni z vězení nebo se mění špatné zákony.

Poštovní psaní se letos budou posílat třeba v zájmu čínské aktivistky Liu Ping nebo profesora práv ze Spojených arabských emirátů Mohammeda Al-Rokena. Kromě očekávatelných destinací, které jsou často obviňovány z porušování lidských práv, se ale píše i do USA kvůli whistleblowerce Chelsea Manning nebo aby transsexuálka John Jeanette Solstad Remø z Norska dosáhla právního uznání. Komunitu zastupují obyvatelé indického Bhopálu, kteří si letos připomínají neslavné výročí ekologické havárie, která je i po třiceti letech stále ohrožuje na zdraví.

Tradici založili v roce 2003 v Polsku. V Česku se loni napsalo 14 tisíc dopisů. Letos se k maratonu přihlásilo na dvě stě míst a psaní bude probíhat od 10. do 21. prosince.

Maraton psaní dopisů nabádá lidi k podpoře utlačovaných lidí (zdroj: ČT24)