Specialisté přivezli do ČR vzácné umělecké předměty z Afghánistánu

Praha - Do Česka se vojenským speciálem z Afghánistánu vrátili specialisté Národního muzea. V Kábulu vybírali umělecké předměty předislámského umění na pražskou výstavu, která má být jednou z největších prezentací afghánského umění v Evropě. Jejich zapůjčení Národnímu muzeu dohodl loni v Afghánistánu prezident Miloš Zeman.

Dvojice specialistů Národního muzea vybrala v Kábulu pro pražskou výstavu přes 140 uměleckých předmětů. „Většinou jde o různé sošky Buddhů, bódhysavtů, vyobrazení různých donátorů, v některých případech i kušánských panovníků,“ upřesnil Lubomír Novák z oddělení pravěku a antického starověku. 

Novák i restaurátorka Eva Míčková byli v Afghánistánu poprvé. Přesto jim špatná bezpečnostní situace práci nezkomplikovala. „Já jsem to vnímala z pohledu ženy, můj pohled byl jiný než kolegův. Byla jsem poučena, že bych měla mít šátek,“ konstatovala Míčková. „Snažili jsme se co nejvíc maskovat za místní, z laického pohledu ta bezpečnostní situace v Kábulu vypadá naprosto normálně,“ okomentoval dění v Kábulu Novák. 

Specialisté přivezli do ČR vzácné umělecké předměty z Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Mezi zapůjčenými předměty je i nápis vytesaný do kamene. Pochází od kušánské dynastie, kterou v Afghánistánu založili Řekové - bojovníci Alexandra Makedonského. „Byl napsán na paměť krále Kanišky z kušánovské dynastie. On postavil tu pevnost,“ upozornil Novák. 

Umělecké předměty pocházejí z místa zvané místními Mes Ajnak (Malý měděný důl). Měď se tam těží už tisíce let. „Afghánistán je taková zvláštní země, kde se válčí posledních 40 nebo 50 let, ale je to kolébka určité civilizace, rodil se tam buddhismus,“ poznamenal generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Mes Ajnak spojuje s Českem jedna tragická událost. V roce 2008 tu zemřel po výbuchu nastražené trhaviny český voják z Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru.

Výstava afghánského islámského umění má začít v červnu příštího roku, lidé si je budou moct prohlédnout v Náprstkově muzeu až do konce letních prázdnin.