Reportér ČT: Za Březinovou otevřeností může stát pomoc bratrovi

Praha – Radek Březina, podle obžaloby šéf takzvané lihové mafie, která systematicky od konce 90. let okrádala stát na daních, se po několika měsících ve vazbě rozhodl vypovídat u soudu. Skupina kolem něj měla nelegálními obchody s lihem připravit stát na daních o 6,7 miliardy korun. K důvodům, které zřejmě Březinu najednou přiměly mluvit, ale i k průběhu soudního líčení se v Událostech vyjádřil reportér ČT Josef Kvasnička, který případ dlouhodobě sleduje.

Jak moc je překvapivá otevřenost Radka Březiny před soudem? Působí to jako strategie s cílem nižšího trestu?

Dá se to tak vyložit. Samozřejmě spontánní přiznání je vždy polehčující okolností. Radku Březinovi skutečně za zločinné spolčení hrozí vysoký trest a to se nejspíš ještě dočká další obžaloby za ovlivňování svědků. Další vysvětlení, které je dle mého soudu velmi reálné, je snaha pomoci bratrovi Tomášovi k nižšímu trestu.

Jak probíhala jeho výpověď?

Jeho výpověď je skutečně neobyčejně rozsáhlá, dnes senátu dokonce maloval schémata jednoho lihového skladu v Ostravě nebo chrlil jeden chemický vzorec za druhým. Je prakticky ale jisté, že také tvrdě zúčtuje s těmi, kteří s ním dříve spolupracovali a díky němu vydělávali velké peníze a pak se od něho odvrátili a v přípravném řízení proti němu vypovídali. Jedinou výjimkou bude nejspíš bratr Tomáš.

Objevilo se během soudního líčení téma, na které přes svoji nenadálou otevřenost odpovídat nechtěl?

Nejspíš se nedočkáme žádného seznamu lihovarů, kterým Radek Březina dodával líh. Na přímou otázku senátu dnes na toto téma odpovědět odmítl. Jenže databázi zákazníků budou muset nejspíše vyzradit dva spolupracující obvinění, aby vůbec měli šanci na nižší tresty. Tomáš Březina totiž pro svého bratra vedl cosi jako účetnictví a Lubomír Kaláč pak nelegální líh vozil zákazníkům. To znamená, že oba by měli mít naprosto detailní informace o tom, kde skončilo jednadvacet milionů litrů nezdaněného lihu.

Radek Březina

  • narodil se v roce 1970 v Kostelci u Zlína
  • v letech 1988–1994 studoval na Chemicko-technologické fakultě pardubické univerzity. Údajně patřil k nejlepším žákům.
  • podnikatelem je od 90. let
  • podnikání se týkalo obou bratrů – Radka i Tomáše Březiny

Kauza je mimořádná svým rozsahem. Nejen škodou, kterou žalobce vyčíslil na šest miliard a 700 milionů, ale také délkou trestné činnosti. Stát na daních tratil celkem 15 let. Jak vypověděl Březina, bylo to nejvíc v letech 2004 až 2005. Podle obžaloby skupina čistila skoro jeden a půl milionu litrů technického lihu, který pak používala na výrobu nezdaněných alkoholických nápojů. Obchodovala také minimálně s jednadvaceti miliony litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývala v tajných úložištích. Hlavou těchto obchodů má být právě 44letý Radek Březina. Tato trestná činnost vyšla najevo v souvislosti s metanolovou kauzou, kdy v Česku kvůli pančovanému alkoholu zemřelo několik desítek lidí. Březina ale s paděláním alkoholu nic společného neměl.

Zde si přečtěte více o výpovědi Radka Březiny: 

Vydáno pod