Hovory z Lán budou nadále naživo, předtáčení Zeman odmítl

Praha – Český rozhlas bude nadále vysílat Hovory z Lán živě. Oznámil to ředitel ČRo Peter Duhan poté, co se sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident v listopadu ve vysílání používal vulgární výrazy, což tehdy kritizovala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání i Rada ČRo. Rozhlas proto zvažoval předtáčení pořadu. Prezident však takové návrhy podle Duhana odmítl, předtáčení by považoval za cenzorský zásah.

Další vysílání Hovorů z Lán bude probíhat stejným způsobem jako dosud. „Neplánuji žádné změny, koncepce pořadu zůstává, jak jsme ji nastavili,“ řekl generální ředitel rozhlasu po jednání s prezidentem republiky. Hovořili o vulgárních slovech, která Miloš Zeman v živém vysílání použil, podle Petera Duhana své argumenty „zcela přesvědčivě vysvětlil“. „Pan prezident se domnívá, že neexistuje důvod, proč dosavadní formát Hovorů z Lán měnit. Oceňuje shodu s generálním ředitelem Českého rozhlasu v této věci. Další Hovory z Lán se uskuteční v co nejbližším možném termínu,“ uvedl k dnešní schůzce mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Možnost, že by se Hovory z Lán nadále nevysílaly živě, prezident odmítl. „Odmítá jakékoli zásahy do původní struktury Hovorů z Lán, to znamená, že odmítá předtáčení či zpožďování vysílání, protože by to považoval za cenzorský zásah. V tomto případě mám ten samý názor,“ uvedl Duhan. Dodal, že pokud by Zeman opět použil vulgární výraz, redaktor by ho podle měl upozornit, že používá slova nevhodná do vysílání.

Kvůli prezidentovu použití pěti vulgárních slov v listopadových Hovorech z Lán, když se vyjadřoval k punk rockové skupině Pussy Riot, změnám služebního zákona a Karlu Schwarzenbergovi kritizovala rozhlas Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle ní Český rozhlas – a také Česká televize a televize Nova, které odvysílaly části rozhovoru – porušil zákon. Totéž konstatovala Rada ČRo, podle které byl pořad také v rozporu s etickým kodexem. Rada však uznala výjimečnost situace, kdy svou roli hrálo překvapení a respekt k hlavě státu. Do budoucna rozhlas vyzvala, aby u Hovorů z Lán svůj kodex respektoval.